Задържаният за бомбените заплахи в сградата на Бургаската съдебна палата гледал канабис

Мъжът, осъществил двете фалшиви анонимни телефонни обаждания за поставено взривно устройство в сградата на Бургаската съдебна палата през вчерашния  ден, е задържан в резултат на бързите полицейски действия на служители от Първо Районно управление “Полиция” – Бургас. Това е : 29 годишния З.З. от Свети влас, криминално проявен и осъден на 10 месеца условно за отглеждане на канабисови растения.

З.З. е задържан непосредствено след второто си обаждане на тел. 112, осъществено в 08.37 ч. от уличен телефонен пост, разположен на ул. “Цар Петър” № 2. Девет минути по-рано З.З. се обадил от уличен телефон на кръстовището на улиците «Гладстон» и «Св. Климент Охридски», като до втория телефон се придвижил, ползвайки л.а. “Фолксваген поло”, с бургаска регистрация. В резултат на подадените фалшиви обаждания сградата на Бургаската съдебна палата остана затворена за едно денонощие, а насрочените дела бяха отложени.

При извършената полицейска проверка 29 годишния мъж не представил шофьорска книжка, а тестването му с дрегер е дало положителна проба за упойващи вещества. За непредставянето на свидетелство за правоуправление на З.З. е съставен административен акт по Закона за движение по пътищата, а за управлението на МПС след употреба на упойващо вещество – образувано бързо полицейско производство.

По случая служителите от Първо Районно управление “Полиция” – Бургас разпитали свидетели и иззели записи от камери за видеонаблюдение. В дома на 29 годишния З.З. в Свети влас е извършено претърсване, като е открита и иззета суха тревна маса / канабис/, чието тегло е в процес на изясняване. Намерени и иззети са : електронно устройство / вероятно радио – заглушител/, плетена маска с прорези, крик тип “кози крак” и лични документи на други лица / лични карти и шофьорска книжка, като в момента се установява начина на придобиването и евентуалното им използване/.

Към момента не са изяснени мотивите за осъществените от З.З. две фалшиви телефонни обаждания, за които обаче същия е направил пълни самопризнания. Полицейското задържане на 29 годишния мъж е продължено до 72 часа с прокурорско постановление, като му е повдигнато обвинение за злоумишлено телефонно обаждане. Предстои разглеждане на искането за постоянна мярка “задържане под стража” от Бургаски районен съд.

Работата по цялостно документиране на престъпната дейност на З.З. продължава от служители на Първо Районно управление “Полиция” – Бургас.

29 годишния З.З. е задържан преди около пет години по повод поставено самоделно взривно устройство в стопански двор зад железария, собственост на 55 годишен мъж от Свети влас, осъществено на 02/03.04.2007 година. В резултат на действията на служители от “Борба с организираната престъпност” – Бургас съвместно със служители от Базовата научно-техническа лаборатория по части от самоделното устройство е установено ДНК на З.З., като му е повдигнато обвинение за опит да унищожи чуждо движимо и недвижимо имущество, чрез взрив / чл. 333 от НК/.

Образуваното досъдебно производство е изпратено на Бургаска Окръжна прокуратура с мнение за предаване на съд на обвиняемия З.З., като на 14.07.2008 г. наблюдаващия окръжен прокурор постановява частично прекратяване на наказателното производство спрямо З.З. и спира делото срещу неизвестен извършител. Постановлението е обжалвано от пострадалия мъж от Свети влас пред Окръжен съд – Бургас, който отменя постановлението на окръжния прокурор и дава указания за изпълнение. Прокурорът протестира пред Бургаски апелативен съд и същият отменя определението на Бургаски окръжен съд, като потвърждава Постановлението на Бургаска окръжна прокуратура за частично прекратяване и спиране на наказателното производство. Т.е. делото срещу З.З. е частично прекратено и същия не понася никаква наказателна отговорност за опита за взривяване на чуждо движимо и недвижимо имущество.

По образувано през 2007 год. досъдебно производство за опита за взривяване са извършени претърсване на жилището на З.З. и други места, ползвани от него, като в наследствената му къща в с. Кошарица, общ. Несебър, са открити и иззети множество лични карти, задгранични паспорти, свидетелства за регистрация на МПС, комплект документи на лек автомобил / собственост на различни лица и автомобили с различни регистрации/. От извършените допълнителни полицейски действия е установено, че откритите документи са собственост на граждани, подали жалби за извършени кражби от МПС или частни домове, като освен вещи и пари, са отнеманите и личните им документи или такива на ползваните от тях МПС.

В с. Кошарица е открито специално пригодено помещение за отглеждане на марихуана, като са иззети 75 пластмасови кофички, съдържащи засадени канабисови растения. За въпросните действия срещу З.З. е образувано досъдебно производство, като е осъден условно на десет месеца лишаване от свобода.