Кога е печелившо да си глупав ?

Може да не ви се вярва, но понякога глупостта е от полза за бизнеса. Проучване показва, че т.нар. “функционална глупост” – термин, описващ липсата на съмнения спрямо колегите и шефовете и отворената комуникация, могат да играят важна роля в успешното управление на компанията, предаде КРОСС.

Разбираме функционалната глупост като липса на критична реакция. По същество тя представлява състояние на обединеност и консенсус, който кара служителите в дадена организация да избягват да оспорват решенията, структурата и визията на ръководството”, коментира Матс Алвесон, професор по организационни проучвания в шведския Университет по икономика и мениджмънт в Лунд.

Тази глупост обаче може да навреди на организацията в дългосрочен план, тъй като хората не поставят важните въпроси за развитието на компанията. В светлината на новото изследване не е учудващ фактът, че определени индустрии са склонни да приемат функционалната глупост като част от своята корпоративна идентичност.

В частност изследователите установили, че индустриите, които продават неизмерими услуги и брандирани продукти, са по-склонни да развият функционалната глупост.