Забраната за тютюнопушене ще остане

Здравната министърка напомни, че премиерът Борисов и вицепремиерът Дянков са заплашили с оставка, ако рестриктивния режим бъде либерализиран, цитира  frognews.bg.

Започнахме изграждането на модерни центрове за диагностика и лечение, а със 148 млн. лв. за апаратура, които ще дойдат от европейските фондове, ще се осигури подобно лечение. Над 300 000 са болните от онкологични заболявания в България. 13 лечебни заведения ще се възползват от този проект в цяла България, каза по БТВ министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.     При всяко заболяване, ако бъде диагностицирано навреме, може да се преодолеят последиците. Наскоро стартира и проект, който ще се концентрира върху превенцията на рака на гърдата, рака на маточната шийка и рака на дебелото черво на стойност от 20 млн. лв., каза Атанасова и даде за пример себе си – правела си профилактичен преглед на всеки 6 месеца.     Няма поскъпване на лекарствата за онкоболни, уточни министърът и показа справка от Позитивния лекарствен списък. Тенденцията дори била обратна, но спекулацията била подета от в. „Дума”. Атанасова все пак направи уговорка за проблеми с два медикамента; при единия имало проблем с производителя и доставчика, за другия предстояла доставка в най-скоро време.     Проблеми трупани от 20 г. не могат да бъдат решени за един мандат, пример за това били откритите реновирани отделения в Търговище, където в болницата не бил правен ремонт от построяването й през 1964 г.   През 2013 г. са отделени 3,4 млрд. лв, което е най-голямата отпусната сума за здравеопазване. Търсим допълнително финансиране и от ЕС.     Непрекъснато има натиск да се плащат повече лекарства и да се обслужват по-добре клиничните пътеки и медицински изделия. За първи път обаче лекарствата и медицинските изделия се договарят от НЗОК. В момента под 1 млн. българи са здравно неосигурените българи. В това число влизали и трайно напусналите България. За социално слабите има изработен механизъм и тяхното лечение се поема от държавата, каза Атанасова.

Забраната за тютюнопушене ще остане независимо от натиска на собствениците на заведения, категорична беше Атанасова, която напомни, че премиерът Борисов и вицепремиерът Дянков са заплашили с оставка, ако рестриктивния режим бъде либерализиран.