Борисов: Не съм агент Буда

Премиерът Бойко Борисов отрече пред вестник “Преса” да е бил информатор на ЦСБОП (Централната служба за борба с организираната престъпност, сега НСБОП), каквато информация изнесе в неделя сайтът “Биволъ”, публикувайки документ за вербовката на Борисов през 1996 г.   “Не знам за такова предложение, това е пълна глупост” – така премиерът отговаря на прекия въпрос дали е бил агент на ЦСБОП.   Сайтът “Balkanleaks”, който е свързан с “Wikileaks”, разпространяващ секретните грами на американската дипломация, публикува документ и досието за вербуване на Бойко Борисов. Факсимилета бяха оповестени в неделя на сайта “Биволъ”. От тях става ясно, че на 9 декември 1996 г. настоящият министър-председател Бойко Борисов е регистриран в оперативния отчет на Централна служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП), като информатор под кодовото название “Буда”.   Мотивът за вербуването на Борисов са честите му контакти с оперативно интересни лица”.

Вербувалият го офицер е Младен Георгиев, понастоящем издигнат на висока позиция в ДАНС, а началникът, утвърдил вербовката, е подп. Спас Спасов, работил по-късно във фирма на Алексей Петров.   Бойко Борисов не коментира автентичността на изнесените документи, но казва, че самият той не знае за предложението на оперативния работник. На въпроса има ли собственоръчно подписан документ за сътрудничество, Борисов отговаря: “Няма. Нито съм агент Буда, нито съм подписвал някакъв документ.

“Винаги сме помагали на МВР. Многократно съм сътрудничил на службите и винаги ще им сътруднича. Вероятно ЦСБОП са правили опити да се свържат с мен, писали са си предложение, за което аз не знам, но веднага са разбрали, че съм отказал, и са ме свалили от отчет”, посочва Борисов, цитиран от  dariknews.

По думите на Борисов този документ излиза сега, за да “изкара нещо, което, дори и да е положително, да излезе лошо”. “Слави Бинев и кръгът “Банкя” са в основата на това”, смята премиерът.   “Когато сайтът “Биволъ” публикува един документ /предложението/, защо не публикува и другия – отказа за сътрудничество. Тогава всичко ще се види”, призовава още Борисов.