Цветанов: Бомбата в Бургас е могла да бъде взривена в радиус от 10 километра

Бомбата, която е носел атентаторът от летище Бургас, е можело да бъде взривена в радиус от 10 километра. Това обяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той уточни, че чужди служби са установили начина, по който терористите са дошли от Ливан в България, както и по какъв начин са се върнали отново в Ливан, предаде КРОСС.

Още в средата на месец януари е било ясно, че терористите, извършили атентата в Сарафово, са били от военното крило на “Хизбула”, допълни Цветанов.

Беше категорично установено от партньорските служби цялото движение на двете лица за влизане на територията на Европа, идвайки от Ливан, и изтеглянето през територията на Европа, връщайки се отново в Ливан след осъществения терористичен акт в Бургас. Също така е много важно да имате предвид и експертизата, която беше направена от Европол, където се доказва, че всъщност фалшивите шофьорски книжки са изготвени в Ливан.

Към момента е ясно, че загиналият терорист на летището в Сарафово не е бил камикадзе, съобщи още министър Цветанов. Терористът е трябвало само да сложи бомбата в автобуса и вероятно да напусне страната с истинската си самоличност. За момента няма яснота къде точно са планирали терористите да активират бомбата, но от МВР са категорични, че жертвите биха били много повече.

Цветан Цветанов отрече информациите, че на Консултативния съвет за национална сигурност е било решено да не се споменава “Хизбула”, а само да се каже, че атентаторите са били от Ливан.