“Репортери без граници”: Скандализирани сме от думите на Борисов към медиите

Неправителствената организация “Репортери без граници” изрази възмущение от думите на премиера Бойко Борисов по адрес на журналисти след зададени към него въпроси по т.нар. “Будагейт”. Преди два дни премиерът заяви: Това, което са направили, аз мога да ви го спретна на всичките. Днес мога да разпоредя на службите да образуват подобни дела на всички ви – без изключение.

Ние сме изумени, вцепенени и скандализирани от безотговорните изявления на премиера Борисов. Такива думи представляват сериозна и директна заплаха за всички работещи в медиите, се казва в изявлението на “Репортери без граници”. Според него, ако това е незначителен езиков гаф, или грешка, е задължително премиерът публично да признае тази грешка в пълния й мащаб. В противен случай ще се наложи европейските институции да се запитат за съвместимостта на тези думи с функциите на един от техните 27 висши ръководители.

От организацията припомнят, че поемайки поста премиер, Борисов е посочил като един от приоритетите си свободата на медиите и е обещал видими реформи. Сега сме далеч от изпълнението му. Неговото поведение рискува да доведе до бедствени последици не само в България, а във всички балкански страни. Как да изискваме от балканските страни – кандидати за членство в ЕС безупречно поведение, когато най-близкият им съсед ги тласка към такива злоупотреби, питат от “Репортери без граници”.

Според директора на брюкселския клон на “Репортери без граници” Оливие Базил, един министър-председател не може да хвърля и най-малката сянка на съмнение с декларации за досиета на журналисти, особено в контекста на България и особено при ситуацията, в която българските медии се развиват днес.

Да се чуе от устата на първата политическа личност на България, независимо от нейния цвят, че би могло да се правят досиета и да се използват тайните служби срещу пресата – такава декларация е невъзможна от един премиер на страна-членка на ЕС. Ние сме разтревожени, защото това е потресаващ сигнал в страна, която е много зле в класацията за свободата на словото./КРОСС/