Медена раздумка в Поморие

На 10 февруари- структурата на ЖГЕРБ- Поморие за трета поредна година организира празника на пчеларя с традиционна среща-изложение (чаено парти), което се състоя в център “Св.Георги”, гр. Поморие. На празника присъстваха представители на общинската администрация, общински съветници и дългогодишни производители на мед от Поморие, Ахелой, Каблешково и Медово. Срещата започна с приветствие от председателя на ЖГЕРБ – Поморие – Аделина Чолева.

Зам.-кметът по култура, образование, хуманитарни дейности и спорт- г-жа Диана Апостолова също отправи поздрав към пчеларите и им пожела този така труден занаят да продължи да се развива и предава на идните поколения. Специален гост на събитието бе г-жа Галя Димитрова – експерт в Областна служба за съвети в земеделието, която даде полезна и изчерпателна информация на присъстващите производители, относно възможностите, начините и изискванията за кандидатстване по различните програми за подпомагане на пчеларите и субсидиите , които се отпускат по тези програми.

Най-възрастния пчелар в града – бай Илия разказа подробно каква е технологията – процесите и тънкостите, през които се минава за да се получи меда, във вида в който го купуваме и консумираме. Срещата продължи с филм, онагледяващ процесите на добиване на мед и включващ интересни факти за познатия с многото си полезни качества вълшебен продукт. След това гостите пийнаха билков чай и се почерпиха с домашна пита с мед и други апетитни изкушения.
Пчеларите получиха тематични подаръци от общината (делвички с мед) и копие от филма за спомен (благодарение на председателя на ЖГЕРБ).
Честването на празника за трети пореден път, доказва, че той вече може да се счита за част от културния календар на гр. Поморие, съобщиха от ЖГЕРБ Поморие.