Отиде си големият Тодор Колев

След тежко боледуване на 73-годишна възраст почина популярният актьор Тодор Колев, предаде КРОСС.

От близо две години Адама се бореше с рак на белия дроб.

Припомняме, че в началото на годината актьорът бе подложен на поредица операции във ВМА.

Последните седмици състоянието му се влоши и той отново бе вкаран по спешност в лечебното заведение. Само преди ден Адама бе изписан от ВМА, но лекарите не даваха надежди, че ще се подобри.
Тодор Колев е роден на 26 август 1939 г. в Шумен. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ Кръстьо Сарафов (1965). Надхитря с успех комисията при приемането като си обува високи токове и преправя гласа си на по-дебел, защото тя пускала артисти с мастита фигура и мощен глас. Работил е в театрите в Смолян, Шумен, Пловдив, в столичните Сълза и смях и Театър София. Участва в над 30 игрални филма, сред които Цар и генерал, Козият рог, Иван Кондарев, Двойникът, Господин за един ден, Опасен чар.
Носител e на редица национални и международни награди. В началото на демокрацията се захваща с политика и става син народен представител във ВНС. Съветник в посолството ни в Канада 1992-1993 г. Автор и водещ на тв предаванията “Как ще ги стигнем с… Тодор Колев” и “Вход свободен”. Преподавател е по актьорско майсторство в НАТФИЗ, има научна степен доцент.
През 1999 г. издава автобиографичната си книга “Варненското софиянче от Шумен” с подзаглавие “Житие и страдание на грешного Тодора”.
Тодор Колев стана носител на наградата за цялостен принос към българското изкуство за 2011 година, която е присъждана от Съюза на артистите в България.