Aртистичната общност на Бургас се обединява около Кандидатурата на града за културна столица

Асоциация за развитие на културата на Бургас и на Бургаски регион ще бъде учредена на 20 февруари. Нейна ще е основната роля при подготовката на Кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата, съобщиха от бургаската община.

Учредители на Асоциацията са кметовете на тринадесетте общини от областта, които през месец май миналата година се обединиха и дадоха подкрепата си за  бургаската  кандидатура. На събитието, което ще се състои от 11.30 часа в заседателната зала в Общината, ще присъстват представители на културни институции, неправителствени организации, хора от различни сфери на изкуството. Те ще бъдат поканени за партньори на новосформираното сдружение. Като такива ще имат възможност да участват активно при разработката на културната програма за 2019 година, с която Бургас ще се бори за престижната титла.

 

Сред потвърдилите участие в срещата са певицата Тони Димитрова, вокалистката на Mary Boys Band Мария Мутафчиева, актьорът Юрий Ангелов, писателят Ваньо Вълчев, композиторът Стефан Диомов, Очакват се представители на бургаските художници, архитекти, занаятчии, местната фотографска общност, графити общество, сдружението на бургазлиите, живеещи в София,  Хамалогика, Our House Group, Artcrew, Агалина, Младежки глас, Единни арменци, както и директорите на бургаската опера, театър, куклен театър, библиотека, музеи, галерии, училища по изкуства.

 

В рамките на официалната част на събитието кметовете на общините от Област Бургас ще подпишат официално Протокол от проведено по-рано същия ден Учредително събрание на Асоциацията, на което ще бъде приет и нейният Устав. Представителите на културната общност, от своя страна, ще бъдат поканени да подпишат Меморандум за партньорство във връзка с инициативата „Бургас 2019“. След официалната част е предвиден кратък мултимедиен спектакъл, който ще преобрази с артистични средства цялата вътрешна част на сградата на Общината.

Инициативата „Културна столица на Европа“ датира от 1985 година. Всяка година ЕК удостоява с престижната титла два европейски града. През 2019 година те ще са от България и Италия. Бургас участва в надпреварата заедно с още над 10 български града. До 18 октомври 2013 г. всеки от тях трябва да подготви и подаде кандидатурата си в Министерство на културата. Първият етап на оценяването приключва през декември 2013 г., а крайният победител ще стане ясен в средата на 2014 г.