Повече от 100 културни дейци подкрепиха „Бургас 2019“

Асоциация за развитие на културата на Бургас и региона учредиха днес  кметовете на тринадесетте общини от Бургаска област. Нейна основна роля ще бъде подготовката на Кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата. Заедно с кметовете, своята подкрепа за инициативата „Бургас 2019“ дадоха днес над 100 представители на бургаската културна общност. Те подписаха Меморандум за партньорство, като по този начин изразиха готовността си да участват активно в разработването на културната програма на регион Бургас за 2019-та година, която е решаваща за кандидатурата.

 

Своето „за“ „Бургас – културна столица на Европа“ пред препълнена зала в сградата на Община Бургас дадоха днес режисьорът Камен Калев, актьорът Юрий Ангелов, художникът Андрей Янев, Мария Мутафчиева – Мери от Mary Boys Band, писателят Ваньо Вълчев, композиторът Стефан Диомов, представители на бургаските архитекти, занаятчии, художници, местната фотографска общност, графити общество, директорите на бургаската опера, драматичен и куклен театър, библиотека, музей, галерии, училища по изкуства, университети, неправителствени организации, работещи в сферата на културата. Специално за да заявят своята подкрепа за бургаската кандидатура, в Бургас днес пристигнаха и представители на Сдружението на бургазлиите, живеещи в София.

 

„Днес аз се чувствам горд, като виждам на едно място толкова много мои съграждани, изявени личности от областта на културата, изкуствата, образованието, обединени от една обща кауза – бъдещето на Бургас и на Бургаски регион. Благодаря ви, че сте загрижени за града си, и че отделяте време и енергия, за да действате за Бургас, за неговото развитие“ – с тези думи се обърна към присъстващите на днешната среща кметът на Бургас Димитър Николов. Той беше избран и за председател на новосформираната Асоциация. Николов  изрази увереността си, че Бургас притежава всички достойнства, за да бъде културна столица на Европа и че екипната работа на цял един регион, съчетана с високия професионализъм и талант на културната общност ни  дават сериозно предимство пред всички останали.

Всички, подкрепили кандидатурата на Бургас за културна столица, получиха символични Членски карти „Бургас 2019“. Освен като знак за съпричастността им към инициативата, те ще дадат свободен достъп на притежателите им до всички събития, включени в културната програма за 2019-та година.

 

След официалната част гостите станаха свидетели на уникален пърформанс, в който 20 артисти и 9 мултимедии преобразиха изцяло вътрешното пространство на сградата на Общината. Под музиката на Stellamara, съчетаваща електронен звук с български фолклор, танцьори от балет „Дюн“ и „Блек стайл“, световната шампионка по брейк Мари Славова, балетисти от Държавна опера – Бургас, фолклорен ансамбъл „Странджа“, и актьори от бургаски куклен театър представиха танцов спектакъл, показващ обединението на изкуствата и уникалността на региона. На финала актьорът Юрий Ангелов цитира безсмъртния Шекспир: „Целият свят е сцена и всички ние сме актьори на нея – влизаме, излизаме и за своето време всеки от нас играе различни роли“.

 

 

Инициативата „Културна столица на Европа“ датира от 1985 година. Всяка година ЕК удостоява с престижната титла два европейски града. През 2019 година те ще са от България и Италия. До 18 октомври 2013 г. всеки град-кандидат трябва да подготви и подаде кандидатурата си в Министерство на културата. Първият етап на оценяването приключва през декември 2013 г., а крайният победител ще стане ясен в средата на 2014 г.