Плъзна слух за нова партия

 Интрига за учредяване на проруска партия, която вече е благословена в Москва, взриви държавата. И прегря телефоните на част от политическия и дипломатически елит, предаде Стандарт нюз, цитира actualno.com. Според слуха, тръгнал рано сутринта по жълтите павета, в листите й влизат президентът (2002-2012) Георги Първанов, соцдепутатите Румен Петков и Кирил Добрев, европарламентаристът Слави Бинев, издателят на “Дума” Николай Малинов, ключови синдикалисти и адвокати. А целта била да се разбие БСП, като в същото време се обере русофилския вот на предстоящите изборите. “Новината” за момент втвърди тона между червените заради напрежението в партията от конгреса през май миналата година.

“АБВ-2 ли ще прави Първанов”, коментираха твърди привърженици на соцлидера Сергей Станишев. Един телефонен разговор между двете крила обаче потушил нов партиен раздор. “Абсурд! Толкова глупава и същевременно смешна история не бях чувал през последните 24 години”, коментира през деня Първанов. Но не скри възмущението си от лекотата, с която се прокарват “в обществото откровени лъжи”. “Грозна интрига! Тотален абсурд!”, реагира гневно Петков.

“Но за съжаление вероятно е обвързан с някои хора, които се броят за русофили”, допусна той. И без да назовава имена показа, че е наясно с първоизточника на информацията. Бинев, който е учредител на партия ГОРД, нарече създателите на слуха “хора с развинтено въображение”. И допълни, че подобна информация в този момент цели само да измести темата за монополите, и протеста на българите срещу “уродливата политическа система и ГЕРБ”. Бинев потърси авторите на интригата в ГЕРБ, защото играят само уредени мачове”, а “предсрочните избори няма да са такива”.

С наближаването на вота такива “новини” ще се множат, отсече соцлидерът Сергей Станишев. Той даде да се разбере, че не приема сериозно слуха, но че идва вероятно от основния опонент на БСП. “ГЕРБерите ги е страх!”, каза Станишев. Само соцдепутатът Добрев се пошегува с интригата към края на деня и заяви: “Да, ще правим партия. РАПЕР се казва-Руско-американска партия за европейско развитие!”. Но със сериозен тон определи коментирания сценарий за цепене на БСП и русофилска партия като абсурден.