Българският лекарски съюз поиска оставката на шефа на НЗОК

 Новата методика за прогнозиране на брой клинични пътеки прилича на борсова търговия, а не на медицина, каза пред Actualno.com д-р Олга Низамова, лекар от болницата в Свищов

Протест на българските лекари срещу Националната здравнаосигурителна каса (НЗОК) и искане за оставка на управителя на касата д-р Пламен Цеков. Това заяви д-р Юлиан Йорданов, заместник-председател на Българския лекарски съюз (БЛС).   Лекарите не приемат новата методика на НЗОК, тъй като считат, че тя ще доведе до срив в системата на здравеопазването.

Проблемът се корени в т. нар. базови обеми за клиничните пътеки за лечение, които касата иска да въведе с новата методика. Според д-р Цеков тези обеми са ориентир, от който всяка болница тръгва и трябва да зададе своя обем на клинични пътеки за даден период от време. Всъщност, според Цеков, тази методика се основава на даването на прогнозно количество клинични пътеки – ако дадена болница прогнозира, че за един месец ще излекува да речем 200 души, а приеме 250, то останалите 50 могат да бъдат пренасочени към друга болница, която не е изпълнила прогнозата си за лечение. И така в течение на годината, в зависимост от това къде пациентът ще предпочете да се лекува, тези обеми ще бъдат насочени в съответното лечебно заведение и ще може да бъде заплащано, казва Цеков пред БНТ.   Абсурдът в цялата ситуация обаче е, че прогнозните стойности, които се дават, реално се заплащат след изтичане на месеца. Така ако прогнозата на болницата не се изпълни и тя лекува повече хора, всъщност ще е похарчила повече пари, а НЗОК ще ? плати за месеца (т.нар. лимитиран бюджет) по-малко средства с насока по-късно през годината да има доплащане. Липсата на пари в даден настоящ момент обаче би означавала забавяне на заплати на медицинския персонал, на плащане на консумативи и т.н., което обрича „пострадалата” болница на невъзможност да си свърши работата.Отделно по доста специализирани пътеки НЗОК намалява обема на плащания и няма как например пациент с проблеми в бъберците, чието лечение досега е струвало примерно 1000 лева, да бъде лекуван за двойно по-малко, защото от НЗОК са решили, че толкова струва или толкова могат да отпуснат. А лечението на пациента си е 1000 лева – не може да бъде направено както трябва с по-малко пари и тези пари болницата ги харчи, но после НЗОК не ги изплаща, каза за Actualno.com д-р Олга Низамова, лекар от изпадналата в сериозни затруднения болница в Свищов.   Още от лятото на миналата година, когато се появи методиката за заплащането на болничната помощ, ние казахме, че това е методика, която ще доведе до сериозни конфликти и срив в системата, но за съжаление не бяхме чути, заяви д-р Йорданов. Беше създадена експертна група, която проведе пет заседания и нищо от това, което ние предложихме като корекция в тази методика, не беше прието. Проведохме и среща с Надзорния съвет, но и там не бяхме чути, добави д-р Йорданов.   В Българския лекарски съюз няма противоречия – ако д-р Цеков не подаде оставка и няма ревизия на тази методика, протест ще има, завърши д-р Йорданов. Д-р Цеков пък каза, че само Народното събрание може да му иска оставката и ако това стане, той ще я даде.