След протестите! Без рибна ферма в Приморско

Областният управител Константин Гребенаров бе сезиран от Община Приморско, Общински съвет Приморско, както и от рибарски сдружения „Ропотамо”, „Приморско”, Гражданско сдружение „Приморско 21 век” и  протестна декларация събрала 370 подписа на рибари и жители на гр. Китен, против издаване на разрешително за изграждане на рибна ферма в Черно море между Китен и Приморско. Основните възражение срещу инвестиционното намерение са свързани с ограничаването на акваторията за риболов, засягане на подводната археология, замърсяване на плажовете и околната среда, негативно отражение върху туристическия бизнес и несъответствие на заявеното инвестиционно намерение с  Програмата за развитие на общината.

След запознаване с цялата налична документация по казуса и взимайки в предвид обществения интерес, Гребенаров е поискал становище от Басейнова дирекция за Черноморски район. Днес губернаторът получи като отговор Решение за отказ за издаване на разрешително за ползване на воден обект, мотивирано от несъвместимостта на проекта с обществените интереси и опасността за ограничаване на общото ползване на воден обект- Черно море. Като основателни в Решението са приети по-голямата част от постъпилите възражения. Решението на Басейнова дирекция може да бъде обжалвано в четиринадесет дневен срок.

Въпреки вече издаденото Решение, предвидената за утре среща при Областния управител с всички заинтересовани страни ще бъде проведена, тъй като не е изключено и за в бъдеще да възникнат подобни казуси. Желанието на Гребенаров е бъде обсъден механизъм за защита интересите на  местните хора в такива ситуации.