В Бургас къщичката на „Тройката“ става работилница на Баба Марта

Най-популярната сред малки и големи баба – Баба Марта и верните й помощници Пижо и Пенда ще „отседнат“ на 1 март в дървената къщичка на бургаския площад „Тройката“. От 10.30 до 16.30 часа те ще преобразят мястото в работилничка за добро настроение и изработване на мартеници от децата.

В компанията на Мартенските герои, всички присъстващи ще се запознаят с традициите и поверията за празника, ще се потопят в мистиката на „наричането“ и ще научат защо е важно да изработят своята мартеница сами. Освен това, децата и родителите им ще усвоят последните техники за изработване на този уникален за страната ни символ, като пресукване, изработка на пискюли, папулки и кукли, плетене на една кука, апликации от картон и флиц и превръщане на мартеницата в моден аксесоар /гривна, колие, диадеми/.

В празничната атмосфера всеки малчуган ще има възможността да зададе своите въпроси и да се изяви със стихче, песен, приказка или легенда за мартеницата. Кулминацията на деня ще бъде изработване на мартеница – гигант, наречена специално за града или декоративно дърво, на което всеки ще завърже своето мартенско пожелание.