Проф. Димитър Токушев оглави Конституционния съд

Проф. Димитър Токушев е новият председател на Конституционния съд.

Той е получил седем от възможните 12 гласа. Другите участници в надпреварата – бившите зам.-председатели на Върховния конституционен съд Румен Ненков и Благовест Пунев, са получили по два гласа, а за Цанка Цанкова е гласувал само един съдия, предаде КРОСС.

Димитър Токушев влезе в КС от президентската квота през 2006 година. Той бе предложен за позицията тогава от Георги Първанов. Мандатът му като член на КС и негов председател изтича в края на следващата година.

Токушев е роден на 9 декември 1946 г. в Силистра. Той е завършил Юридическия факултет на Софийския университет и започва кариерата си в съдебната власт като районен прокурор в Пирдоп. Токушев работи в държавното обвинение до 1976 година, когато започва и академичната си кариера.

Той става доцент през 1990 година и професор през 2004 година по история на българската държава и право в Юридическия факултет на Софийския университет. В момента е лектор в Софийския университет, Великотърновския университет и в Академията на Министерството на вътрешните работи. Токушев е бил декан на Юридическия факултет на СУ от 2003 до 2006 година.

Вотът на конституционните съдии е таен, а мандатът на председателя е три години.