Новата цена на тока важи до 1 юли

Предложените намаления на цените на електроенергията, които трябва да влязат в сила от 5 март, няма да доведат до срив на енергийната система у нас на този етап. Дори не може да се коментира режим на тока. Това стана ясно на брифинг след обществено обсъждане на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Обсъждането се отнасяве до измененията на цените на електроенергията, предаде агенция “Фокус”.

tokСъщевременно стана ясно, че новата на цена на тока за потребителите с 6-7 %, което ще влезе в сила от 5 март, е смятана до 1 юли.

Директорът на Дирекция “Цени и пазари” в Комисията Лили Младенова посочи, че засега електроразпределителните дружествата в страната и Националната електрическата компания (НЕК) няма да претърпят финансови загуби от предвидените намаления. “Рано е да се правят прогнози обаче”, предупреди експертът и заяви, че е „твърде рано да се коментира цената от 1 юли. Ще работим за това да не се увеличава”.

Стана ясно, че няма корекция в микса на ценообразуване на изразходваната електроенергия при формирането на предложените проценти за намаление на цената на електрическата енергия.

По отношение на готвената стачка на миньорите пред сградата на регулатора председателят в оставка на ДКЕВР Юлиана Иванова посочи, че е била учудена, когато е разбрала, че миньори ще стачкуват точно пред държавната комисия. Според Иванова те нямат основание за протест срещу регулатора. “Комисията не е подложена на натиск”, категорично заяви Иванова.

На обсъждането Иванова отбеляза, че ще приеме всички съвети и обеща държавният регулатор да даде повече яснота за взетите решения. “В последните седмици обаче ДКЕВР работи с „пълна пара” и хората в нея направо „изпушват”, коментира тя.

Иванова подчерта, че ДКЕВР е независим орган, и независимо от това, което казва Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), Комисията предлага най-компромисното намаление на цените на електроенергията.

По отношение на предложенията на синдикати и други експерти – от микса за ценообразуване за износ и за индустрията да отпаднат добавките за “зелена” енергия, за “кафява” енергия и гарантираните приходи на самите ЕРП-та Иванова посочи, че държавната комисия е имало свое становище и предложение по въпроса. ”Имахме предложение до Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и до Народното събрание да има промяна в закона, която не беше приета относно въобновяемите източници. Повече не искам да го коментирам”, каза Юлиана Иванова.

Предложените намаления от ДКЕВР на цената на електроенергията са само временно решение на проблема. Крайният потребител може да усети значително подобрение, само когато бъдат увеличени доходите. Това от своя страна заяви Валентин Николов, директор на АЕЦ „Козлодуй”. Според него основните проблеми на българите са ниските доходи и безработицата и ако те се решат, всичко друго ще влезе в норма, включително и сметките за изразходвана електроенергия.

Директорът на АЕЦ „Козлодуй” отбеляза, че има предложение и цената на тока да е процент от средната работна заплата, което обаче в един общ пазар, какъвто е този в България, няма как да се случи.

По отношение на това, че в предложените намаления държавният регулатор отново не е коригирал самия енергиен микс експертът обясни, че когато се прави регулиран пазар в него трябва да влязат всички източници на електроенергия, защото в противен случай се получава дискриминация.

Според него най-добрият начин, който поставя Третия либерализационен пакет, е именно да има пазар на електрическа енергия и там да се решава цената и стойностите на самия пазар, подчерта Николов и отбеляза, че по този начин сами ще отпаднат нискоефективните производства. “Когато обаче има регулация на пазара, е необходимо всички източници да се включат с определена квота в енергийния микс”, уточни Валентин Николов.

Той изрази притеснение, че краткото време, което е имала Комисията предразполага към прибързана грешка при промените, което веднага е щяло да рефлектира върху всички участници в енергийния сектор у нас.

По думите на директора на атомната централа обаче – изключително притеснително е намалението на потреблението и хубавото време, което са довели до спиране на топлоцентрали. Това според Николов ще доведе до ниски цени на тока и на международния пазар. “В момента износът ни е свит драстично”, коментира още Валентин Николов.

Според председателя в оставка на ДКЕВР също е притеснителното това, че в предвид топлото време, се изключват топлоцентралите. “Ясно е, че има неща, които трябва да бъдат променени, но те тепърва трябва да бъдат разглеждани. Това е за момента”, подчерта тя.