Решено! Кметът не може да се кандидатира за депутат от ПП ГЕРБ, ако реши

Бившият депутат от ПП ГЕРБ и настоящ кмет на Поморие Иван Алексиев няма никакви шансове да седне на депутатската банка, ако иска отново да се кандидатира в предстоящите парламентарни избори. ПП ГЕРБ определи и прие ясни критерии, на които трябва да отговарят всички номинирани за кандидати ivan_aleksievна партията за народни представители. Решението гласи още, че избрани кметове няма да бъдат издигани за кандидати за народни представители. С тези критерии се спират слуховете, че кметът може да бъде включен в кандидат-депутатската листа на ПП ГЕРБ с цел да привлече гласоподаватели.

Критериите са утвърдени с решение на Изпълнителната комисия на партията от 02. 03. 2013 г., съобщават от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Според критериите, за кандидати за народни представители могат да бъдат номинирани членове и симпатизанти на ПП ГЕРБ, които са лоялни към партията, и са доказали, че работят за авторитета на партията и решаване на проблемите на българските граждани.
За народни представители от ГЕРБ могат да бъдат номинирани и издигнати и български граждани, които не са членове на ПП ГЕРБ, но със своя обществен авторитет и активна гражданска позиция, са доказали, че работят в интерес на българските граждани и за доброто име и развитие на Република България. Такива кандидати могат да бъдат известни и доказали се общественици, учени и други.
Според приетите критерии, общински съветници от ПП ГЕРБ могат да бъдат издигани за кандидати за народни представители, но не повече от 20% в една кандидатска листа от всички действащи общински съвети от една област.
Всички номинирани за кандидати за народни представители ще трябва задължително да представят пред ПП ГЕРБ определен набор от документи. В комплекта трябва да бъдат представени автобиография по европейски формат със снимка, декларация за съответствие с изискванията, записани в Изборния кодекс, свидетелство за съдимост, декларация, че срещу кандидата няма образувано наказателно производство, документ/ декларация, че кандидатът не принадлежи към агентурния апарат на бившата Държавна сигурност, документ/декларация, че кандидатът няма неплатени публични задължения, копие от лична карта и Договор и декларация за политическа лоялност.
При утвърждаването на кандидатските листи за народни представители от ПП ГЕРБ, Изпълнителната комисия на партията задължително ще взема предвид за всеки един кандидат дали отговаря и на допълнителни условия. Номинираните за кандидати за народни представители трябва още да познават и спазват основните принципи и ценности на ПП ГЕРБ; предишно тяхно членство в друга политическа партия да не е дискредитирало кандидата пред обществото; кандидатите да имат съществен принос в изграждането, структурирането и развитието на ПП ГЕРБ и в провеждането на нейната политика; кандидатът да е готов да приеме и изпълнява политиката на ПП ГЕРБ във всички области на обществено – икономическия живот на страната; да не е придобил имотното си състояние от престъпна дейност или при условията на „конфликт на интереси”; кандидатите да са почтени, компетентни и инициативни личности; да се ползват с уважението и доверието на своите съграждани и колеги; да притежават качества за работа в екип; да притежават образователен ценз и професионализъм; да познават в детайли всички устройствени и структурни актове на ПП ГЕРБ; да познават в детайли Управленската и политическата програма на ПП ГЕРБ и да показват възможности и умения за участие в дискусии по тях. Освен това за всички кандидати ще се взема предвид и дали притежават допълнителна професионална квалификация или научни степени; да не са се дискредитирали с действията си от участието си в законодателната, изпълнителната и местната власт и дали с досегашната си работа като народни представители са доказали, че са работили за интересите на българските граждани. При утвърждаването на кандидатските листи ИК на ПП ГЕРБ ще се стреми да има равнопоставеност между мъже и жени и да има представителство на широк кръг от обществено икономическите сфери.
Номинациите за кандидати за народни представители ще се проведат на общински събрания, проведени във всички общински /районни/ структури на ПП ГЕРБ до 17. 03. 2013 г. Единствено и само от компетентността на Изпълнителната комисия е да определи окончателно с Решение водача на листата, както и кандидатите за народни представители и тяхната подредба в листата на ПП ГЕРБ. Във всички многомандатни избирателни райони ПП ГЕРБ ще регистрира пълни листи на кандидати за народни представители.