Бургаските болници с изчерпан брой клинични пътеки още в началото на месеца

Бургаските болници алармират, че отпуснатия им  брой пациенти по дадени клинични пътеки вече е изчерпан. От 1 януари те прилагат и декларация, с която всеки постъпващ за лечение подписва, че иска да бъде лекуван именно в това здравно заведение, независимо, че то може да е изчерпало лимита си по клиничната пътека.  По този начин те се противопоставят на лимитирането на дейностите, наложено им от Здравната каса.

mbalДекларациите са изготвени от юристите на Сдружението на лечебните заведения. Тя включва точка, която гласи: „ В случай, че не бъде  защитено свободното ми право на избор на изпълнител на медицинска помощ , както и не бъде заплатено за проведеното ми лечение ще потърся защита на правата си пред Комисията за защита от дискриминацията, както и пред всички компетентни за това органи, служби и организации” .  „Ако Здравната каса и Надзорния съвет не уважават болниците като институция и ограничават дейността им, то нека кажат и на хората потърсили медицинска помощ, че не признават и техния избор за това къде да доверят живота и здравето си” – коментира Декларацията Председателят на Управителния съвет на СББ – Семир Абумелих . Той каза още, че в болницата която управлява само през първите 4 дни от този месец е приел 2 случая с инфаркт, при отпуснат 4 броя за март. Той задава въпроса какво ще се случи до края на месеца, когато дойде 5, 6 или 10 инфаркт? Даде още пример и с вече изчерпани КП в Урологичното отделение, където са оперирани спешни пациенти с бъбречни заболявания, които изобщо не са били предвидени за този месец от Националната здравноосигурителна каса.

Същият случай посочи и д-р Спасимир Иванов – управител на МБАЛ Лайф Хоспитал с ортопедичните им пътеки. Болницата, която управлява той вече е изчерпала и над 70% от лимитите си. Аналогичен е случая и с останалите бургаски болници.

„Категорично заявяваме на бургазлии, че хаосът създаден в здравеопазването няма да рефлектира пряко върху тяхното лечение и болни няма да бъдат връщани от нито едно лечебно заведение заради изчерпан лимит” –заявиха от Сдружението на бургаските болници.