Окончателно ДКЕВР прие новите по-ниски цени

tokДържавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) прие на закрито заседание новите по-ниски цени на електроенергията, съобщиха от регулатора.

Средното намаление на цената за клиентите на ЕВН е 7,28 процента, за клиентите на ЧЕЗ – 7,17 процента, а за тези на Енерго-Про – 6,22 процента.

До новите цени на тока се стигна след намаление на признатия максимален размер на технологичните разходи за електроразпределителните дружества от 15 на 12 на сто и чрез корекция на цената на Обществения доставчик, по която продава електрическа енергия за регулирания пазар чрез приспадане на намалението на цените на електрическата енергия на производителите, използващи природен газ като основно гориво.

ДКЕВР е променила и тарифната структура, като се създават предпоставки за стимулиране на потреблението на нощна енергия, което от своя страна се очаква да създаде условия за по-балансирано управление на електроенергийната система като цяло, обясняват от регулатора. Не се променят квотите на производителите, участващи във формирането на така наречената “миксова цена”, тоест запазени са утвърдените от комисията квоти за производителите за регулирания пазар от 1 юли 2012 година./КРОСС/