Бургаските социалисти връщат топката на морските кметове от ГЕРБ

снимка: gramofona.com
снимка: gramofona.com

След като вчера  кметовете на Созопол, Приморско, Царево и Поморие се обявиха против внесения от БСП мораториум за забрана на строителството по българското Черноморие, бургаските социалисти не закъсняха да реагират непосредствено след отхвърлянето на меморандума и от Народното събрание и да „върнат топката” в полето на ГЕРБ.

На нарочна пресконференция председателят на Областния съвет на БСП в Бургас Атанас Зафиров обвини кметовете от ГЕРБ в организиране на PR акция, базирана на спекулация със страховете на хората. „В предложението за мораториум става дума за спиране на сделки с държавни имоти, защитава се държавния интерес. Никъде не се споменава за общински или частни имоти”, подчерта Зафиров. Той заподозря външна намеса за позицията на морските кметове. „Големият въпрос е кой подведе тези хора? Кой им нареди?”, попита той.

Зафиров припомни текста на мораториума и призова кметовете да се извинят на БСП за отправените обвинения в популизъм и разпространени неистини.

Юристът Евгени Мосинов, който също присъства на брифинга,  от своя страна огласи одиторски доклад за община Бургас, в който са констатирани нарушения при обществените поръчки. В 7 от 12 процедура има нарушения, изтъкна Мосинов. Той призова кметът да даде отговор направени ли са изводи от доклада и има ли наказани за тези нарушения. Също така изрази и недоумение, че на вчерашната проява не е присъствал заместник на Димитър Николов. Като основна слабост на местната власт в Бургас Мосинов посочи неразбиране на проблемите на бургазлии, съобщи Gramofona.com.

Лидерът на общинската организация на социалистите Павел Маринов също призова морските кметове да се извинят за тиражираните вчера лъжи. „Кой гарантира, при създаденото статукво, че „дюнигейт” няма да се повтори?”, попита той.

Въпреки отхвърленият днес мораториум, от БСП настояват изпълнителната власт да предприеме незабавни мерки за изпълнение на задълженията си по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие за извършване на преки геодезични измервания и изработване на специализирани карти на територията на крайбрежни плажни ивици. Точно този ангажимент, зациклил от 2010 година, според БСП дава възможност за вратички в закона в ущърб на обществения интерес.