Вие сте тук: Начало » Актуално » Мобилните оператори няма да подновяват договори по телефона

    Мобилните оператори няма да подновяват договори по телефона

    Срочните договори вече няма да се подновяват автоматично, ако няма писмено съгласие на абоната. Това решиха депутатите с приемането на закона за защита на потребителите. Мярката е срещу нелоялните практики на мобилни и кабелни оператори, срещу които имаше множество жалби информира bTV.

    mobilen-telefonАко липсва съгласие и е изтекъл срокът на договора, той ще стане безсрочен при същите условия. Предвижда се още клиентът да има право да го прекрати с едномесечно предизвестие без да дължи неустойки за това.

    По повод на спорните договори, подновени по телефона, които предизвикаха множество жалби в Комисията за защита на потребителите, депутатите решиха такива споразумения да влизат в сила, когато е получено писмо със съгласие от абоната. За нарушение на разпоредбите се предвижда глоба или имуществена санкция от 1000 до 3000 лв. за всеки отделен казус.

    Законовите промени засягат и разпространението на телевизионни програми. Вече лицензираните оператори ще прилагат към списък с индивидуални имена програмите в ценовия пакет.

    Промени в този списък обаче ще стават само след писмено съгласие на потребителя и то след като операторът е уведомил за тях по „подходящ начин, който позволява възприемането им”. Ако такива промени са се случили без съгласието на клиента, той може да се откаже от договора си с един месец предизвестие без обезщетение.
    От браншовата организация на кабелните оператори възроптаха срещу тази мярка. Те се опасяват от бюрокрацията, която ще настъпи./Еcon.bg/

     

    Горе