Пенко Атанасов: Отказването от петролопровода „Бургас – Александруполис” не е в интерес на държавата

Отказването от петролопровода „Бургас – Александруполис” не е в интерес на държавата, заяви в интервю за Радио „Фокус” – Бургас Пенко Атанасов, бургаски депутат от БСП, във връзка с това, че през седмицата парламентът прие на първо четене Закон за денонсиране на Споразумението между penko_atanasovправителството на Руската федерация, правителството на Република България и правителството на Гръцката република за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода Бургас – Александруполис. „Аз се надявам силно, че това ще бъде наистина само на първо четене. Бях силно възмутен и от начина, по който беше предложено законопроектът да бъде приет на второ четене. Законопроектът е един политически акт, който не би трябвало по никакъв начин да бъде подкрепян, защото ГЕРБ започна да играе по свирката на десните, които се радват че спряхме „Белене”, а сега спираме и „Бургас – Александруполис”, а това е удар върху националната икономика и върху всички нас, изпълняване на чужди поръчки, това не е в интерес на държаната. В общи линии тръгнахме по посока за разбиване на всичко добро, което беше заложено през годините, не от едно правителство. Работата по проекта започне по времето на Иван Костов”, обясни депутатът.
„Този тръбопровод заобикаля проливите, има една държава съседка, която има интерес от това и аз въобще не мога да търся причина в това, да кажем, че те си гонят интереса, но по начина, по който българската политика обслужва този интерес, не е добър”, коментира депутатът. На въпрос коя съседна държава има предвид, депутатът каза : „Заобикаля се „Босфора”, това е”. „Този петролопровод ще носи годишно 30 млн.долара. Някой казват, че това е малко, други казват, че ще бъде много скъпо построяването му, но това е национална сигурност. Защо примерно не спрем „Южен поток”. Работи се срещу Русия, а в случая – срещу националния ни интерес. Това е необяснимото и обидното, че политиците, в случая ГЕРБ и десните, работят системно срещу националния интерес”, каза той.
„От 60-те години до този момент през бургаското пристанище са минали милиони литри петрол. Слава богу, досега не са се случвали големи катаклизми. Дори да го няма този петролопровод ние ще продължаваме да приемаме на база „Росенец” нефт. Просто десните използваха страха на хората като обявиха туризма срещу този проект, което няма нищо общо, защото проектът, по който се предлага да бъде извършен този нефтопровод ще бъде много по-безопасен от начина, по който сега се разтоварва нефт. Само че така е по-удобно, защото трябва да работим срещу Русия и да загърбим националния интерес”, посочи Атанасов. „Ако бъде прието и на второ четене това решение, тогава тази компания, която беше създадена между България, Гърция и Русия, ние излизаме от нея с политически акт и сме под ударите на закона и те могат да искат от нас обезщетения”, предупреди народният представител. Според него България за пореден път ще се окаже в арбитражния съд. Той допълни, че отказването от проекта не е н интерес на държавата.

2 Отзиви

  1. Вие сте опасността и Вашата партия г-н Атанасов !!! Не си го и помисляйте отново, дори и да мислите за тази глупост, която искате да сътворите.

  2. За вас, г-н Атанасов, какво мислят гражданите май няма никакво значение? Явно се мислите за някакъв богопомазан, и властта ви идва от Бога. Избори идват г-н Атанасов, избори. Познайте след тези ви изказвания колко гласа за БСП ще има в Поморие.