Костов предсказа: Още 7 години политическа криза

Ако президентът имаше силно влияние върху ГЕРБ, ГЕРБ можеха да подкрепят в НС програмен кабинет с антимонополна програма от законодателство. С такъв ход кризата можеше да се овладее.

ivan_kostovПредизвикателствата сега са от такова естество, че много хора трябва да си простят казаното в името на онова, което се задава, като анархокомунизъм, напр., обяви по БТВ лидерът на ДСБ Иван Костов. Силно се подразних от репликата, че съм национален предател, защото тази терминология е свързана с Народния съд, обясни той.

Всеки трябва да е отговорен пред всички за всичко и това ни прави хора, казва Достоевски и аз споделям това мнение, заяви още Костов. И от опозицията се очаква да направи нещо, за да не се стига до трета политическа криза. В България всичко е лично, а това е лошо, заключи той. А политиката трябва да се прави по обективен начин на базата на политически тези, управлението не трябва да е част от личните дрязги и конфликти, трябва да се арбитрират много интереси, добави той.

Нормално е на протестите да се появяват имената на всякакви политици, там има всякакви хора – обикновени, десни, анархокомунисти, националкомунисти и др. Политикът не трябва да се засяга от тези лозунги, а да дешифрира посланията. Протестите бяха продиктувани от невъзможността на хората да си плащат сметките, лекарствата, обясни той.

Анархокомунистите имат инстинкт за истинската десница, затова припознават мен като противник, а не Бойко Борисов, каза Костов. Президентът направил лош прочит на много ясна позиция, смята той. Странно е един президент да не чуе едно политическо послание, което е директно. Ако той имаше силно влияние върху ГЕРБ, ГЕРБ можеха да подкрепят в НС програмен кабинет с антимонополна програма от законодателство. Ако можеше да направи това, щеше да го постигне, вместо да връчва мандат на ДПС и да се върви на предсрочни избори. Зависеше от поведението на ГЕРБ, обясни Костов.

Борисов постъпи правилно, подавайки оставка, той нямаше с какво да отговори да тази криза. Следващото развитие обаче е много странно. Каза: Аз им дадох да съставят правителство. А можеше по същия начин да даде 118 депутата на президента, за да подкрепи програмно правителство.

Осколките от такава политическа криза ще нанесат поражения върху странта още 7 години, предвиди Костов.

Бойко Борисов живее в свой свят на примитивен героизъм, както цялото му управление. Аз и сега щях да отида в болницата да го видя, защото трябва да има човещина помежду ни. Но той можеше да реши много въпроси с политиката на доходите, с малкия и средния бизнес, а той играе тенис и футбол, добави Костов.

Ако имаше нещо за обвиняване, щяха да ми повдигнат обвинения, но не са ми търсили отговорност. Иван Костов си живее в Драгалевци от 1981 г., в къща, която е построил с баща си и тъст си, където е приютил семейството си, разказа той./frognews.bg/