Вие сте тук: Начало » Актуално » България окончателно каза “НЕ” на петролопровода Бургас-Александруполис
    България окончателно каза “НЕ” на петролопровода Бургас-Александруполис

    България окончателно каза “НЕ” на петролопровода Бургас-Александруполис

    Парламентът денонсира на второ четене споразумението между правителството на Руската федерация, на България и на Гърция за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода Бургас-Александруполис.

    Решението беше гласувано с 96 гласа “за”, 27 – “против” и един “въздържал се”.

    Споразумението за петролопровода бе ратифицирано със закон от Народното събрание на 30 май 2007 г. и денонсирано на първо четене на 7 март т.г.

    От БСП поискаха денонсирането да бъде отменено, но предложението не беше прието.

    Петър Димитров, един от вносителите, обясни, че процедурата трябва да е в обратна последователност – “първо да се разтури проектната компания и тогава споразумението да бъде денонсирано”. В противен случай, предупреди депутатът, България ще бъде осъдена да плати направените досега разходи и пропуснати бъдещи ползи. Оставете компанията сама да приключи проекта, а не вкарвайте държавата в дългове, настоя “червеният” депутат.

    “Синият” Мартин Димитров подчерта, че ползите от Бургас-Александруполис са големи за Гърция, а за България вредите са повече от евентуалните плюсове. Проектът не може да бъде защитен икономически, инвестицията би се изплатила за 60-65 години, затова няма и желаещи банки да го финансират, заключи председателят на икономическата комисия. На три местни референдума хората от Бургас казаха, че не искат петролопровода, припомни на левицата Димитров. Той разкри, че днес, на заседанието на икономическата комисия от БСП са признали за пръв път, че проектът е политически, че са поели политически ангажименти.

    Проектът е политически преди всичко за Русия, отговори му бившият енергиен министър в тройната коалиция Румен Овчаров. Той обвини ГЕРБ, че не са направили нищо проектът да стане по-икономически изгоден за страната ни, да гарантират икономическия ни интерес.

    Диан Червенкондев от ГЕРБ призова депутатите от това Народно събрание да бъдат българофили, да защитават националните интереси и изгоди. Ако бяхме русофоби, щяхме да отменим и “Южен поток”, даде за пример той.

    Консултантът по Бургас-Александруполис – “Сосиете женерал”, го оценява между 6-7,5 млрд. долара, но БСП не харесва тази оценка, казва, че цифрите са изсмукани от пръстите, коментира Червенкондев. Депутатът добави, че българската страна ще плати 1-1,5 млн. долара за петролопровода и на 40-тата година от функционирането му ще трябва да бъдат подменяни тръбите.

    Колегата му Иван Вълков добави, че от БСП са започнали проекта на тъмно, без оценка на въздействието върху околната среда.

    Съпредседателят на ПГ на “Синята коалиция” Иван Костов припомни, че България ще получи 30-35 млн. долара при пренос на 30 млн. тона суров петрол през територията на страната. Това означава всеки ден да се разтоварват по два кораба в бургаския залив, за да се напълни тръбата, посочи той. Как ще стоят тези танкери пред очите на туристите от хотелите там, не може да съжителства такова транспортно съоръжение и хотелите – никъде по света няма такова нещо, реагира Костов.

    Един коментар

    1. много различни мнения имаше около този проект – въобще енергийните проекти в България яко зацихлиха- дано да се намери решение по всички тези въпроси

    Горе