Константин Пенчев атакува Закона за данъците върху доходите на физическите лица

konstantin_penchev

Националният омбудсман сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на разпоредбата от Закона за данъците върху доходите на физическите лица, поради противоречие с Конституцията, предаде КРОСС.

Съгласно закона, при авансово изплащане на дохода от лихви по депозитни сметки в търговски банки, същият се счита за придобит на датата на падежа на депозита или на датата на предсрочното му прекратяване.

С атакуваната разпоредба се нарушава чл. 4, ал. 1 от Конституцията, съгласно който България е правова държава и се управлява според Конституцията и законите на страната.

В искането на омбудсмана се посочва: “С тази разпоредба на практика се придава обратна сила на въведения на 1 януари т.г. данък върху доходите от лихви по депозити на физически лица в случаите, когато съгласно условията на договора между търговската банка и лицето, лихвата е изплатена предварително и доходът от депозита е получен преди влизането в сила на разпоредбите, въвеждащи новия данък.”

Според Константин Пенчев е недопустимо държавата да се намесва по този начин в едно съществуващо правоотношение и да го преурежда в своя полза.