Иван Костов: Законите се приемаха с напазарувано мнозинство

Днес е неуместно да изтъкваме какво е свършили 41-то НС. Това каза представителят на Синята коалиция Иван Костов на заключителното заседание на парламента. По думите му е далеч по-уместно е да се извлекат поуките от работата на народните представители. “Ако не го направим, и следващото НС ще си отиде предварително”, заяви Костов.

ivan_kostovТези над 5 млрд. лв. са инфлационен данък, взет от джоба на хората. Правителството остана бездушно към проблемите на хората и не проведе крайно необходимите реформи, каза Костов. Според него не заради липса на изход от кризата си е отишло правителството, а защото е допуснало болезнено несправедливо разпределение на тежестите на кризата – върху младите, пенсионерите и безработните. “Само бизнесмените и монополите увеличиха доходите си по време на кризата”, твърди Костов, цитиран от КРОСС.

По думите му в България има все повече необучени хора, все повече страхуващи се, защото полицията не пази гражданите си от обири и нападения. “Правителството се опита да третира гражданите като тълпа, забавлявана от ПР акции и зрелища. В постоянната си носталгия към отишлия си комунизъм министър-председателят допусна да бъде чествана дъщерята на Тодор Живков в СУ”, каза синият депутат.

Защо президентът разпусна 41-то НС, попита Костов. Според него то не е успяло да излъчи правителство, защото не е успяло да се справи със злоупотребите на монополистите, не е пожелало да помогне на средния и дребен бизнес. “Мнозинството на ГЕРБ пое ролята на слуга на едноличната изпълнителна власт, насърчи корупцията сред магистратите. Управляващи и опозиция се договориха и се отказаха заедно от правосъдие”, каза синият лидер.

“Решенията в законодателството се вземаха от напазарувано мнозинство. С отрицание на политическото представителство, с лъжата, че знаят пътя към европейското ни благоденствие управляваха от ГЕРБ”, заяви Костов.

Според него задачите на новото правителство са: 1. Да се справи с политическата криза; 2. Да проведе честни демократични избори; 3. Да внимава с разпределението с бюджета.