С антибактериален прах дезинфектират новите автоматизирани контейнери в Бургас

2000 нови автоматизирани контейнери ще бъдат поставени поетапно на територията на град Бургас.

Първите  съдове от предвидените 600 за тази година, ще бъдат готови за ползване от следващата седмица в к-с „Славейков“, обясниха от сметопочистваща фирма „Титан“.

Те отговарят  изцяло на европейските изисквания за безопасно ползване. Съдовете са с частично отварящ се капак, който  се повдига само чрез натискане на педал.

Новите контейнери  ще се дезинфектират със специален антибактериален прах  по италианска технология.

След к-с „Славейков“ автоматизирани съдове за битови отпадъци ще бъдат поставени  в к-с “Лазур“, к-с “ Изгрев“ , а  след това и  в центъра на града.

15 нови специализирани автомобила – сметосъбирателни машини, автометачки, автомиячки, контейнеровоз, челен товарач и самосвали, всички отговарящи на стандарт Евро 4 и Евро 5, предстои да бъдат закупени и поетапно пуснати в експолатация също  тази година.

В инвестиционната програма на фирма „Титан“ за 2013 г. е предвидена още подмяна на 300 улични кошчета за смет с нови и доставка на 100 допълнителни  съда.

30  контейнера за строителни отпадъци ще бъдат поставени на места, определени от Община Бургас.

През тази година ще бъде закупена и още специализирана техника за поддържане на чистотата на пешеходните зони, като моторни листосъбирачи, машина за почистване на графити, подвижна пароструйка и тротоарни автометачки.

Стартира и подмяната на металните кофи с пластмасови в съставните селища на Бургас.