Вие сте тук: Начало » Актуално » Сергей Станишев: Служебното правителство да каже истината за наследството на Борисов

    Сергей Станишев: Служебното правителство да каже истината за наследството на Борисов

    Ако служебното правителство иска да бъде почтено към хората, трябва да каже какво е наследството на Бойко Борисов, заяви президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев на брифинг за кореспондентите на българските медии в Брюксел, съобщават от пресцентъра на партията. Станишев изрази възмущението си от поучителния тон на Борисов към служебния премиер, все едно че не той е докарал страната ни до безпрецедентна криза. „Борисов продължава да живее в своя виртуален свят. Не осъзнава ли докъде докара страната, та иска и втори мандат?”, попита председателят на БСП.

    sergei_stanishevТой призова служебното правителство да каже каква е истината за състоянието на бюджета. Станишев изтъкна, че фискалният резерв е опоскан, има огромни задължения към фирмите, болниците са във фактически фалит, държавните предприятия са източени, а контрабандата е стигнала неимоверни размери заради политически чадър. „Ужасни неща стават в България. За един месец четирима души да посегнат на живота си, да се самозапалят – това е огромна вътрешна болка, която е натрупана. Тя е натрупана в десетки хиляди български граждани. Това трябва да се промени – и на национално, и на европейско ниво. Трябва различна политика. Със същата политика нищо добро не ни очаква”, заяви лидерът на БСП. Той напомни, че българите излязоха на протести не само заради цените на тока, а защото нямат усещането, че държавата защитава техния интерес и че институциите са подотчетни на хората. „Цялата власт се концентрираше в едни ръце. Когато имаш монопол във властта и в икономиката, това е най-добрата предпоставка за тотална корупция”, отбеляза Станишев, предаде КРОСС.

    Председателят на БСП беше категоричен, че ако служебният кабинет иска да бъде надпартиен, трябва да освободи всички политически кабинети в министерствата, работили с предишното правителство. Станишев изтъкна, че ръководството на МВР беше превърнато в политически щаб на ГЕРБ. Той добави, че областните управители са назначени също от ГЕРБ. Станишев изтъкна, че Цветан Цветанов се държи пак като ръководител на МВР, дава указания и обяснява, че Флоров бил гръбнака на МВР. Лидерът на социалистите отбеляза, че в действителност Станимир Флоров е гръбнакът на политическата полицейщина на Цветан Цветанов и изпълнител на неговите лични политически поръчки. „Тези хора ли ще правят честни избори?”, попита Станишев. Според него оставането на скандални личности като зам.- министър Светлана Боянова означава замитане на следите, на корупционните практики и на грабежа. „Не трябва да се допуска същите хора да правят същите безобразия”, категоричен беше Станишев.

    Лидерът на БСП обяви, че социалистите ще представят на служебния премиер спешните мерки, които партията предлага. Станишев изтъкна, че са необходими мерки за социална справедливост, за подкрепа на малкия и среден бизнес. „Без инвестиции в реалния сектор, без създаване на работни места, без социални грижи, тази макроикономическа стабилност е абсолютно фалшива, защото е за сметка на хората”, каза Станишев. Той заяви, че служебният кабинет може да разчита на подкрепа за разумни действия, но ще има ясна позиция, ако кабинентът се опитва да прикрие злоупотребите и безобразията на ГЕРБ и не прави достатъчно за осигуряването на честни избори.

    По-рано днес Станишев участва в дебат по проблемите на европейските граждани в сградата на Европейския парламент. Президентът на ПЕС акцентира върху мащабната кампания на европейските социалисти в борбата с безработицата и подкрепата за младите хора. Станишев напомни за успеха на Младежката гаранция, която вече официално е приета в Европа. Предстои Станишев да разговаря с премиерите на левицата преди заседанието на Евриопейския съвет. „Ще обсъдим как да настояваме пред Европейския съвет, така че да има повече политики и конкретни ангажименти, които осигуряват заетост, икономически растеж и социална спреведливост”, каза президентът на ПЕС. Той изтъкна, че кризата се задълбочава в резултат на небалансираната политика, която водят десните, като свеждат всичко до бюджетни баланси и управление на дълговете.

    „България е нагледен приер. На фона на хвалбите на Дянков, се отнемаха социални права, икономиката беше сгазена от монополистична и лобистка политика на ГЕРБ, случи се гигантсно обедняване на хората“, отбеляза Станишев. Той беше категоричен, че България се нуждае от стабилно и отговорно управление. „БСП е готова да носи своята отговорност”, добави лидерът на социалистите.

    Горе