Бурен вятър в страната

Бурни ветрове обхванаха почти цялата страна като нанесоха поражения по обществени и частни сгради, има и множество паднали дървета.

От МВР информираха, че само за района на столицата до 14 часа на телефон 112 са били получени над 60 сигнала за паднали вследствие на бурните ветрове дървета и клони. С отстраняването им са били ангажирани екипи от пожарникари и спасители.

Много сигнали са били получени и от югозападните и централните райони на страната. Малко след 14 часа в дежурната част на пожарната в Хасково граждани са алармирали, че 250 кв. метра ламаринен покрив е бил отнесен от силния вятър и е паднал в съседен двор. Няма пострадали при инцидента, но районът на произшествието е бил отцепен.

vqtarВятърът в Хасковския район премина от силен в бурен, със скорост 20 метра в секунда и с пулсации до 25 метра в секунда, съобщиха от областната метеорологична обсерватория.

По-рано над 100 деца от училище „П. Р. Славейков” в Кричим бяха евакуирани от спасителните екипи. Причината отново е отнесена от бурните ветрове покривна конструкция. Районът около учебното заведение бе отцепен от аварийно-спасителен екип.

Почти по същото време вятърът е съборил и електрически стълб на ЕВН в ромската махала на Кричим.

Сигнали за 10 произшествия, предизвикани от бурните пориви, са били подадени и в Кърджали. Сред инцидентите, на които са се отзовали спасителните екипи, са паднали дървета, провиснали ламарини, падаща мазилка.

Силният вятър съборил дърво по пътя за промишлената зона в областния център и върху автомобил в района на музея. В област Кърджали е в сила “оранжев” код заради силния южен вятър. Той е със скорост от около 30 м/сек./КРОСС/