Обстановката в Габрово

gabrovoВ продължение на 8 часа на 14 март на територията на община Габрово духа ураганен вятър със скорост над 120 км/ч. Вследствие на това се създаде сложна до критична обстановка. От силния вятър има пострадали хора, включително и една жертва, има разрушени покриви; паянтови постройки; разпокрити къщи; паднали дървета; блокирани са пътни участъци и достъпа до населени места; изпочупени са множество прозорци и витрини, съобщава gabrovonews.bg.

Прекъснато е електроподаването към две от общо три подстанции в град Габрово и са останали без ток повече от половината от населените места в общината. Към 7 часа тази сутрин без електрозахранване са кварталите Русевци, Киевци, Трендафила, Младост, Варчевци, Етъра, Ябълка, Шумели, Априлово, кметства Балани, Гергини, Враниловци, Армени, Поповци, Драгановци, Думници, Яворец.

Има повреди по контактната мрежа на тролейбусен транспорт и той е спрян. Пострадали са и няколко обществено значими сгради. Разрушени са покривните обшивки на театъра, Национална Априловска гимназия, Окръжен съд, Спортен комплекс „Христо Ботев” и много други. Навсякъде съдовете за смет са пръснати, а на много места – и изпочупени.

Тази нощ, в резултат на ураганния вятър, в болницата са приети: 1 мъж, на 76 години с порезни рани, а още 9 са обслужени амбулаторно – леки травми на глава и на крайници.

През изтеклата нощ са работили 8 екипа на Пожарна безопасност и защита на населението с 8 автомобила. Те са реагирали на 52 сигнала от общо 60 подадени.

От ОПУ са работили общо 46 човека с всичката налична техника. Цялата пътна мрежа е почистена до степен проходимо. Проходът Шипка е нормално проходим.

Тази нощ е възстановено електрозахранването на хлебозавода.

Тази сутрин са излезли всички автомобили, движат се по направленията и към селата.

Почиства се и се извозва падналата дървесна маса, оценяват се щетите, възстановява се нормалното движение по всички пътни участъци и се оказва логистична помощ на всички граждани и институции.