Grand Prix Bulgaria 2013 стартира на мотополигона в Порой

На 23 и 24 март в град Поморие, на мотополигон „Порой“ предстои провеждането на първия кръг от Европейския шампионат по мотокрос в класовете 65сс и 85сс.

Това ще бъде първото състезание от веригата Grand Prix Bulgaria 2013, както и първото състезание от такъв ранг провеждано на мотополигон „Порой“, град Поморие.

Мотополигонът в Порой през 2012 година бе домакин на първия кръг от Републиканския шампионат по мотокрос, като бе възстановено състезателното трасе след близо 7 годишно прекъсване.

Състезателното трасе на мотополигон „Порой“, гр. Поморие е едно от малкото трасета в България с пясъчна почва, което само по себе си представлява едно голямо предизвикателство за всички състезатели поради спецификата на карането в пясък.

motokros1Идеята за органзиране на Европейския шампионат при най-малките кубатури 65сс и 85сс бе обсъждана през 2012 година след успешното провеждане на републиканския шампионат и през изминалата година Община Поморие успя да подготви мотополигона и прилежащата му инфраструктура според изискванията на Европейския Мотоциклетен Съюз (ЕМС).

Лицензирането на мотополигона за европейски шампионати ще се извърши в петъка преди състезанието от представител на ЕМС. В европейския шампионат на първият кръг за 2013 се очакват да вземат участие над 50 състезатели на възраст от 8 до 14 години от България, Румъния, Молдова, Унгария, Хърватско, Босна и Херцеговина, Сърбия, Македония, Гърция и Турция.

През сезон 2012, победители в Европейския шампионат станаха Хакан Халми (65сс) и Майкъл Иванов (85сс) от България, но през сезон 2013 се очкават много различни претенденти за титлите поради преминаването на състезателите в по-горни класове.

Европейският шампионат на мотополигон „Порой“, град Поморие ще бъде комбиниран и с първия кръг на Източно европейския шампионат по мотокрос в класовете МХ1, МХ2 и МХ в който се очакват също много голям брой състезатели от над десет държави, като общия брой на участниците в неделния ден се очаква да е над 100.

През 2013 година календара на Източно европейския шампионат по мотокрос включва девет кръга, а за европейския шампионат – шест кръга плюс големият финал на този шампионат във Великобритания през месец август.