Костов: Пациентът е нашият избирател

ivan_kostovЛидерът на ДСБ Иван Костов, председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов и председателят на УС на Съюз „Единство” Христо Панчугов подписаха Споразумение за общи принципи и действия в здравеопазването. Документът предвижда ангажименти за законодателни промени в мандата на следващия парламент с цел гарантиран достъп до качествено лечение на гражданите и достойно заплащане в системата, предаде КРОСС.
Стигнахме до един кратък документ, придружен с допълнителен протокол, заяви в началото на изявлението си на извънредния брифинг лидерът на ДСБ Иван Костов.
В отговор на журналистически въпрос „Кой е вашият избирател?”, Костов без колебание заяви: „Пациентът” и поясни, че на базата на сключеното споразумение на пациента ще му се осигури електронна здравна карта и правата му ще бъдат защитени със закон.
Това ще създаде легитимна основа на отношенията пациенти и лекуващи.
Обръщам се към всички български граждани да им кажа, че ние виждаме решението на техните проблеми, добави Костов.
По думите на шефа на БЛС Цветан Райчинов подписаният документ съдържа стъпките, по които трябва да върви българското здравеопазване.
Според Райчинов новият здравен министър в служебното правителство не би могъл да реализира нито една от стъпките в споразумението, но има правомощия да смени Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса.
Лекарите са убедени, че в надзора трябва да постъпят хора, които имат понятие от дейността на институцията. По този начин няма да се даде възможност на управителя на касата д-р Пламен Цеков, който в момента бил несменяем, да върши произволни самостоятелни действия.
Синият ексдепутат Ваньо Шарков пък заяви, че е необходимо да се въведе диференцирана ставка на ДДС за лекарствата и да бъде разкъсана веригата производител – търговец на едро – търговец на дребно.
Той каза още, че според него служебният здравен министър може да промени наредбата по специализациите и да стане така, че българските лекари да остават в България.