Приключиха консултациите при областния управител за избор на РИК

Областният управител Константин Гребенаров проведе консултации с политическите партии в Бургас за определяне състава и ръководството на Районната избирателна комисия /РИК/ във връзка с предстоящите предсрочни избори за Народно събрание.

Общият брой на състава на РИК за област Бургас е 17 души разпределени на квотен принцип на базата на последните проведени избори за народни представители през юли 2009 година. ПП ГЕРБ има право да предложи 8 членове, Коалиция за България- 3, ДПС- 3, Атака, Синята коалиция и НДСВ по 1.

По време на днешните консултации присъстваха представители на Политическа партия „ГЕРБ”, „Коалиция за България”, „ДПС”, „Атака”, „Синята коалиция” и НДСВ. По време на консултациите стана ясно, че група партии от състава на „Синята коалиция” оспорват легитимността на представителството на коалицията. На вниманието на Областния управител бяха представени две предложения за членове в състава на РИК. Гребенаров допусна за участие в консултациите и двете страни, но прие за официално предложението направено от упълномощените представители на „Синята коалиция“.

Присъстващите се обединиха около предложението на ПП ГЕРБ за председател, а именно РИК да бъде оглавена от Елка Стоянова – юрист с дългогодишен опит в провеждането на избори. За останалите ръководни позиции – зам.-председател и секретар, постъпиха предложения от „Коалиция за България”, ДПС, НДСВ, Атака. След дискусия не се стигна до единодушие. Най-голяма подкрепа за секретар на комисията събра предложеният от „Атака” – Михаил Хаджиянев, а за зам.-председател – Ненчо Драгнев от НДСВ. Подробен протокол от днешните консултации с всички направени предложения и обсъждания ще бъде изпратен в ЦИК, от където се очаква да вземат окончателното решение за състава на РИК. Крайният срок да се случи това е 25 март.