Великобритания ни подлага на тестове за пребиваване

Очаква се в понеделник министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън да използва речта си, за да обяви, че правителството трябва да предприеме нови твърди мерки, тъй като страната се е превърнала „лесна плячка” за имигрантите по време на управлението на лейбъристите, пише „Дейли телеграф”.
По време на изявлението се очаква Камерън да обещае да сложи край на сегашната ситуация, при която чужденците се възползват от социалната система, без да влагат нищо в нея, посочва изданието.
Имигрантите ще бъдат принуждавани да плащат при посещение при личен лекар и няма да могат да получават общински жилища до 5 години след установяването си във Великобритания, съобщава пък „Дейли мейл”. Според вестника мярката ще бъде обявена от премиера в опит на властите да възприемат по-твърд подход към имигрантите. Целта е да се спре напливът от българи и румънци, когато следващата година двете нации получат пълни права за работа в ЕС.
Според новите правила при отпускането на общинско жилище кандидатите ще трябва да преминат тестове за пребиваване. Само тези, които са живели в дадената община за период от 2 до 5 години, ще бъдат включени в листата на чакащите.
В събота групи за оказване на натиск предупредиха, че изявлението ще разпали „антиимиграционен” дебат, който ще увеличи враждебността към имигрантите, които вече живеят в страната.