Кметът Алексиев отговаря на публикацията на проф. Куцаров

Уважаеми жители на с. Козичино
и всички пръснати в цяла Североизточна България еркечани,

Възползвам се от правото си на отговор по повод публикация в интернет сайт  radiomilena.com: „Проф. Петър Куцаров: Невероятно – нужник в Еркеч!“ „Грижата“ на община Поморие за това древно село, с автор  многоуважаваният от мен д.и.н. проф. Петър Куцаров.

Село Козичино е едно от всичките седемнадесет населени места на територията на община Поморие. Общинското ръководство и Общински съвет Поморие са предоставяли необходимите средства от общинския бюджет  за издръжка и благоустрояване на всяко населено място без фаворизиране на което и да е от тях, съобразно нуждите и желанията на хората и възможностите на общинския бюджет. Тъй като селото е изключително популярна туристическа дестинация и през активния туристически сезон се посещава от много голям брой български и чуждестранни туристи, по време на общественото обсъждена на бюджета за 2012 година, жителите на с. Козичино пожелаха да бъде изградена обществена тоалетна. Според тях, по този начин се обезпечават необходимите санитарно-хигиенни условия за туристите и не се налага те да използват „дувари и храсти” за облекчаване на физиологичните си нужди.

Изглежда г-н Куцаров отдавна не е посещавал родното си село или е написал бележките си „на коляно”, тъй като обществената тоалетна бе изградена в края на януари 2013 година и не е необходимо да се чака Лазари, за да бъде поставен портрет на кмета. Ако желае, г-н Куцаров може да го постави веднага, но затова е необходимо поне веднъж в годината да си дойде от София в с. Козичино.

Видно е, че г-н професорът се е отдалечил доста от с. Козичино и се сеща за родното си село само от избори на избори, но ние не сме в предизборна кампания, а в процес на ежедневна работа за развитието на община Поморие и в частност на с. Козичино. Представям на вниманието на многоуважавания професор няколко „простички” неща, които се случиха през изминалата 2012 година в родното му място:

1. Бе изградена  подпорна стена за укрепване на северния скат на площада;

2. Отремонтира се настилката на съществуващия площад, като същата се увеличи с още двеста квадратни метра;

3. Нерегламентираното сметище зад читалището бе почистено и подготвено за изграждане на детска площадка;

4. Отремонтира се оградата зад кметството и оградата пред пенсионерския клуб;

5. Ремонтира се козирката на сградата на читалището и се извърши частичен ремонт на покрива на същото;

6. Отремонтираха се части от тротоари в селото.

7. Бе осигурена възможност на жителите на селото да продават ръчно произведени изделия от традиционните за Еркеч занаяти;

8. В културния календар на Община Поморие за 2012 година, традиционно се проведе международният пленер по живопис „Под небето на Еркеч” и на 30.07.2012 година за първи път се проведе „Вечер на Еркеч” в гр. Поморие, на лятната сцена в кв.”Свети Георги”, където бяха представени уникални песни и обичаи на с. Козичино изпълнени от еркечани.

Стойността на вложените средства, неколкократно надхвърля сумата, посочена от многоуважаемия професор.

Ако внимателно бе прочел капиталовата програма за 2013 година, г-н Куцаров щеше да установи, че за основен ремонт на пътя и изграждане на стоманена предпазна ограда са осигурени средства в размер на 100 000 /сто хиляди/ лева. Освен тези средства са планирани и такива за текущи ремонти – за картинната галерия, склада към нея и здравната служба.

В културния календар на общината за 2013 година са заложени средства за провеждане на юбилеен международен пленер по скулптура и живопис „Еркеч 2013”, а така също и за поредната „Вечер на Еркеч”.

Няма да коментирам саркастичния стил и обидните внушения в публикацията.

За съжаление, от всичко изброено по-горе, многоуважаемият професор Куцаров успя да забележи единствено „клозета”.

 

С уважение,

Иван Алексиев
Кмет на община Поморие

 

11 Отзиви

  1. Светла Асенова Проданова

    Кметът Иван Алексиев или не е живял в Поморие, включително като зам.-кмет на общината, или много го лъжат от екипа му. За първи път открити сцени за представяне на уникалния автентичен еркечки фолклор са организирани през 2004г. По моя инициатива. От 2005 г. вечерите на еркечкия фолклор се “пръснаха” на много места: в двора на музея, в лятната градина на “Сънсет Ризорт” пред туристи от Великобритания, Германия и Русия, на централния градски площад пред туристи, учени и изследователи от близо 14 държави, на открити сцени в Бургас… Има филми за това. През периода 2003-2011 г. бяха възстановени много уникални обреди и традиции: Лазаруване, Валянка, Седянка, Еньовден, Сватба, създаде се национална школа за автентичен еркечки фолклор, международния пленер живопис, скулптура, иконопис “Под небето на Еркеч”, в който участваха интересни художници от Великобритания, Словакия, Израел, Италия, Армения, България… За една година съсипахте всичко в културата, Алексиев…Благодарение на Диана Апостолова и Недялка Тодорова. Толкова пари пръснахте за опростачване и чалгарии, вместо култура! И престанете с вашите лъжи, защото вече ми е гнусно да ги чета! Забравихте ли как се извинихте на работещите в читалище “Просвета-1888”?! Някой ден ще се извините и на мен.

  2. Отговорът на кмета Алексиев към професора предизвика бурни коментари из фейсбук. Ето и един от тях – Vesela Nedkova Наистина Алексиев се държи като паднал от космоса или “изпаднал” от някоя пицария. Винаги ми е било чудно защо не го виждах на културните празници, организирани в Еркеч – тогава той беше първо зам.кмет по туризма в общината, а после депутат. И да се държи, като че ли светът започва от неговото кметуване е меко казано смешно, особено за всички онези хора, които положиха толкова усилия, за да може да каже той сега “…. селото е изключително популярна туристическа дестинация и през активния туристически сезон се посещава от много голям брой български и чуждестранни туристи”.

  3. zainteresovan

    Време е да задържим хората в нашия град,а не да ходят да се развиват в други градове,дори и в чужбина!Така се загубва връзката им с родното място и намалява населението на нашата община!

  4. Господин Алексиев,
    Надявах се липсата на управленски опит и експертност на голяма част от екипа ви да се компенсира от личното ви чувство, усет, интуиция за лъжа и истина, за добро и лошо. Уви, за пореден път доказахте, че не сте готов да ръководите съдбините на цяла една община. Отвъд думата “клозет” става въпрос за ПРИОРИТЕТИ, политики, стратегии – не копирани от нечия дипломна работа или от друга община, не кухи документи отговарящи на закона с които сте обсипали сайта на общината. Разберете, бюджетът на една община трябва да бъде продукт от съвместната работа на широк кръг граждани, администрация и общински съвет – де юре и ДЕ ФАКТО. Бюджетът за 2013г е по-катастрофален от 2012г – още по хаотичен, включващ дейности със съмнителен положителен ефект за общността, с временен характер и не на последно място гравитиращ към “послушните” на последните местни избори населени места. Дори да преглътнем последното, не може да се гледа спокойно на включването ни в проекти като изграждането на съвместен туристически продукт заедно с общините Руен и Айтос. Как пропуснахте да направите обществено обсъждане с поморийци …и аз не знам, този демократичен метод за вземане на решения сте го отработили вече!Подобни проекти според мен ни запращат не в дълбоката провинция, а на дъното на Марианската падина. Господин Кмете, ако не мечтаем да сме например новият Сен Тропе, Барселона, Прага,нещо ново и уникално и не работим за постигането на тази мечта – стъпка по стъпка, с всеки един бюджет, а не както сега – с амбиции да затвърдим репутацията си на най-изостаналата морска община, скоро няма да има кой да поканите за разговор в общината – ще станем граждани на други общини…

  5. Не съдете,докажете себе си!Бъдете полезни за община Поморие!!!

  6. Светла Асенова Проданова

    Българската делегация на ЮНЕСКО можеше, след покана, да посети и одобри Еркеч като културен обект на нематериалното културно наследство. Заради Посетителски център “Еркечка лазарка”. Този център е превърнат в пенсионерски клуб…от Алексиев. Той имал други идеи – пак преписани от предишния кмет, но представяни “за първи път”…Ами, мозъчните клетки не се виждат, но когато ги няма си личи. От международния пленер остана спомен – рисунчици, захванати с щипка, без куратор…каква международна проява бълнуват тия измислени чалгаджии от Герб…..

  7. Справедливост за всички

    Алексиев,Алексиев….. жалко за поморийци и общините които са под твое управление.Като дойде на власт упрекна Златанов,че е сключвал неизгодни договори за общината (но навярно изгодни за него) но ти не посочи конкретните неща и не сезира прокуратурата.Защо ли?Както началника ти от ГЕРБ Борисов и ти имаш същия подход на управление.Хората ви повярваха и ви избраха вас и общинските съветници от ГЕРБ.Но вие не оправдавате доверието което ви гласуваха.Пак подмолни игрички за власт и пари.Пак има за наши и ваши.ДОКОГА!!!!!

  8. Г-н Алексиев, понеже знам , че четете тук, да ви кажа лично – отговор в подобен стил може да дойде от бесен селяк, а не от кмет на черноморска община. Ако някой го е писал вместо вас, уволнете го незабавно. А ако сте го писали вие сам, мога да ви кажа , че сте се самозабравил, не сте достоен да бъдете кмет на община Поморие. Кметът трябва да е пример, а не да е проводник на подобна простотия.

  9. Комисията за защита от дискриминация образува дело срещу кмета на Община Поморие Иван Алексиев, по жалба на дискриминирана гражданка. Заседанието е насрочено на 30.04.2013 в София.

  10. За бога братя не купувайте!

    Не купувайте от магазин “Елпида” ако не искате да ви продадат стоки с изтекъл срок на годност.Продават си залежалите стоки без да им мигне окото.Къде са инспекторите по хранителен контрол.Няма ги както няма нищо свясттно в тази държава.

  11. Опа, още едно заседание ще се проведе на 30.04.2013, пак срещу общинския кмет Алексиев, гл.юрист Х. Япаджиева и секретаря на общината Тони Митев – срещу тримата от друга дискриминира гражданка!