65 политически партии са подали заявления за участие в изборите

До 15 часа днес 65 политически партии са подали заявления за участие в предстоящите през месец май избори. Това съобщи по време на пресконференция говорителят на ЦИК Ралица Негенцова, предаде КРОСС.
Днес е крайният срок за подаване на заявления за партии, които желаят да се регистрират за изборите.
ЦИК е установила решение, с което е регистрирала политическа партия ГЕРБ, Български демократически съюз „Радикали”, Политическа партия „Нова алтернатива”, Национално движение за стабилност и възход. Днес ЦИК трябва да постанови решение за партиите, които се регистрират, без да са се върнали подписките на партиите, които са подали документи за участие в изборите. Ако след проверката се окаже, че не са налице необходимите 7000 подписа, ЦИК ще издаде решение, с което да прекрати регистрацията. ГРАО трябва да провери подписите до 30 март. На 1 април трябва да бъдат обяви и избирателните списъци.
Днес изтича и крайният срок, в който ЦИК трябва да назначи съставите на 31 Районни избирателни комисии. До момента са назначени съставите на 13 от комисиите. При осъществените консултации между политическите сили, със споразумение за тези 31, са уговорени съставите на 6 Районни избирателни комисии.
На сайта на ЦИК може да бъде проследено кои са политическите партии, които досега са подали документи за регистрация за парламентарните избори.