Прокуратурата започва незабавна проверка на българския “Уотъргейт”

Данните, които са описани в сигнала, който занесох на главния прокурор, са много тревожни. Те разкриват една цялостна технология, която е функционирала вътре в МВР, описва конкретни имена на хора, които са участвали, по лично разпореждане на бившия министър на вътрешните работи, в една система на незаконно подслушване на политици, общественици и магистрати. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев след срещата му с главния прокурор на Република България Сотир Цацаров.
По думите на Сергей Станишев данните в доклада звучат достатъчно убедително, за да бъде разпоредена незабавна проверка по случая, предаде КРОСС.
“Получих уверението на главния прокурор, че ще разпореди незабавна проверка на прокуратурата по този случай. Разчитам на ефективността и бързината на тази проверка, за да бъде разкрита цялата истина за управлението на МВР”, категоричен е лидерът на БСП.
Станишев припомни, че все още няма отговор на запитването му до новия министър на вътрешните работи г-жа Първанова дали лидерите на протестите са били следени и подслушвани. „Затова сега единственият ми ход е да информирам прокуратурата. Искрено се надявам тези данни да не са истина, защото, ако това е така, то означава тотално погазване на Конституция, закони и демократични принципи. Това е директна злоупотреба с власт, която не може да не бъде проверена”, каза още лидерът на БСП.
По думите на Сергей Станишев има три въпроса, които могат да бъдат лесно и бързо проверими от компетентните органи. „Първо – проверимо е дали в службата има такива лица и може да се изясни тяхната дейност за периода, посочен в информацията. Второ – съществува ли подобна мобилна техника за подслушване, регистрирана ли е, как е ползвана и по кои обекти? Трето – има ли подобна кола, която се описва, оборудвана за нуждите на тази мобилна техника и за какво се е използвала тя”, обясни лидерът на БСП. Станишев бе категоричен, че не е специалист в областта и разчита експертите от прокуратурата да генерират още много компетентни въпроси за разкриване на истината.
В отговор на журналистически въпрос, Сергей Станишев отбеляза, че според него главният прокурор е останал силно впечатлен от информацията, както и от посочените конкретни имена, използваната мобилна техника и превозни средства.