Земеделският министър: Зърнената реколта ще бъде по-слаба тази година

Заварих в много тежко състояние българското аграрно производство, с много проблеми и неясноти. Това заяви служебният министър на земеделието и храните проф. Иван Станков пред БНР, цитира КРОСС.

На срещата на министрите в Брюксел представих нашите приоритети. Успяхме да договорим важни неща за България като например обвързаното заплащане, което за момента е 12 процента с очакване да се увеличи с 3 процента. Схемата за единните плащания, която се удължава до 2020 година, малките предприятия, програмата за селските райони, каза проф. Станков Искам таванът на евросубсидиите за зърнопроизводство в България да бъде 300 хил. Лева, каза професорът.

Благоприятно е, че се сложи един таван от 150 до 300 хил. евро, който за България ще бъде решен допълнително. Надявам се, че ще бъде около 300 хил. за България. Така мисля и това смятам да предложа, което от “върха” ще свали известни суми, които могат да бъдат насочени към по – слабите производства, обясни Иван Станков. Министърът на земеделието каза още, че тази година зърнената реколта ще бъде по – слаба от миналогодишната, но намалението няма да е драстично.

Очакваме добра реколта, но специалистите по места дават информация, че не е добро състоянието на есенните посеви, защото имаше проблеми със сеитбата и по – късно влошени метеорологични условия, така че очаквам да бъде по – слаба от миналата година, каза проф. Станков.