Туристически лайнер открива морския сезон в Несебър

kruiz2

«Берлин” е неголям круизен лайнер с дължина 139,3 м., ширина 17,5 м., газене 4,82 м., тонаж-8 570 т.и развива скорост до 17 възела. Неговите сравнително неголеми размери му позволяват да акостира на кейове на пристанища, недостъпни за гигантските лайнери.

Корабът има  206 каюти, в които могат да се разположат  до 350 туристи. На борда  има 2 ресторанта, 2 басейна, библиотека, бар, кинотеатър, търговски и фитнес-център,сауни, интернет-кафе и нощен клуб. Съдът принадлежи на  компанията «FTI Cruises», дъщерна компания на корпорацията «FT I Touristik”, и плава под малтийски флаг. Построен е в Германия през 1980 год., известен e с това, че е бил нападнат от сомалийски пирати, но е успял да се спаси от тях. Извършва круизи и в арктически води. Освен на 10 април, след обиколка на Черно море, коробът ще акостира в пристанище Несебър и на 20 април.

На 26 април пристига и първият по внушителен лайнер,който ще остане на котва в залива,а в края на сезона  до Несебър ще доплава за втори път гиганският «Куин Елизабет-ІІ».

През м.г. акостиралите  туристически  лайнери бяха 45. През н.г. в периода от април до ноември, според предварителния график на Митница Бургас, в Пристанище Несебър ще акостират 58 круизни кораба с над 27 000 туристи.

                                                                                     Максим МОМЧИЛОВ

kruiz

9 Отзиви

  1. zainteresovan

    А в Поморие кога да чакаме такъв кораб да акостира?

  2. Баба Пена

    Какво да прави в Поморие? 😀 в Несебър гледат църквите.

    • pomorie dead

      И тука има какво да се види.Мазна поморийска кал по улиците в районна на новите строежиА около тях се носят рояци прахоляк.Също така да видят колко камари боклуци има там сякаш довлечени от огромни вълни цунами.Това е Поморие-вечната строителна площадка.Докато има тъпанари които за някой лев са готови да продадат майките си и да унищожат природата за да създадат бетонна джунгла Поморие ще изглежда така винаги.Както преди имаше един лаф-“няма улица неразкопана,няма и к***а недоеб**а.Ще чакаме плаващите острови,яхтените пристанища и по-добрите времена за Поморие.При управлението на всички досегашни кметове и при Щерев учителската подлога със зам.кмет Стоянджовия мушморок които умишлено фалираха интерхотел-Поморие,и после при Грухчев,а след това и при бат Петьо и сега при гробаря Алексиев всички гледат да си оправят положението до девето коляно и разпродадоха и прибраха огромни комисионни от корупциони сделки.Но Бог гледа и ще ги накаже всички до девето коляно.АМИН!

  3. Хайде,стига сме се сравнявали с Несебър и Созопол,че и комплекси за малоценност да развиваме!Първо, ние,трябва да повярваме в достойнствата на нашия град и тогава ще ни повярват и другите!!!

    • Отиди да се прегледаш,че нещо си слънчасал май.Какво е достойнството на град като Поморие.Град превърнат в строителна площадка но без спортна зала,град пълен с боклуци но със едни от най-високите такси и данъци,град в който плажа става недостъпен за обикновените поморийци,град в който управляват некадърници и градчето става руско със хилядите прииждащи на тълпи руснаци,бягащи от “московската жега”.А те създават предпоставките за прекомерното застрояване и превръщането на Поморие в бетонна джунгла.

      • 1.Моля,без обиди!
        2.Какъв е твоят принос за просперитета на града?
        3.Не си ли се замислял, pomorie 3,че в един недостоен,според теб град,какви са неговите обитатели?

        • Моят принос е в чинното плащане на данъци,спазване на правилата и задълженията като примерен гражданин и с ясна позиция срещу всяка несправедливост и корупция.А такава в общината има и се вижда с просто око.Обитателите на Поморие в частност с малки изключения са като мен,но другите незаконно придобиват общинско и друго имущество,участват в корупционни сделки и създават конфликт на интереси.Действат лобистки.Не не мога да мълча пред тези неправди.Примери има много.

  4. Имаме прекрасен изглед за който мило и драго всеки милее, имаме невероятни плажове и чисто море, имаме съдбоносна не само за Нас Българите история, имаме ОСНОВАТА за развитие на земеделието и лозарството, имаме благи вина и ракии, имаме имаме прекрасни предпоставки за страхотно яхтено пристанище, на което всеки моряк ще иска да хвърли котва. Нямаме само силите да преодолеем собствената си глупост и простотия и да гледаме напред!

    • Добре,че е морето и плажа,но след време ако не ги запазим както морето изяде ивицата останал плаж на бунгалата от прекомерното застрояване и глупост ще останат само изгледа на морето в което даже няма да има и риба.Какво земеделие има в Поморие освен една две оранжерийки.Къде са плодовете на поморийското земеделие.Производители които нямат къде да си продават стоката.Пазар само с две сергии.Срам!А Петя Славова не знам доколко и е приноса в разрушаването на традициите на поморийските лозари и винари,но тези които останаха с големи мъки оцеляват и то предимно за собствено производство.А относно пристанището налине мислиш,че ще можеш да си закотвиш лодчицата срещу някаква символична сумица а не срещу някоя сума колкото ще струва лодчицата ти.