Април – месец на здравето в община Поморие

mesec na zdravetoНа 7-ми април отбелязваме Международния ден на здравето. Датата е избрана с основаването на Световната здравна организация през 1948 година. Във връзка с този празник Община Поморие, съвместно с Български Червен Кръст, организира „Месец на здравето”. През целия април на територията на общината ще се провеждат инициативи свързани със здравното образование и култура.

Акция за безвъзмездно кръводаряване стартира на 17 и 18 април в МБАЛ Поморие /ет.2 кабинет 220/. В клубовете на пенсионера на територията на общината ще се разпространяват здравно-просветни материали. В ОДЗ „Детелина”, гр. Поморие ще се проведе обучение на учителите от детските заведения за оказване на първа помощ. Първенство по стрийтбол е организирано за учениците от Поморие, а децата от детските градини и учениците от 1-4 клас ще рисуват на тема „Здравето – най-голямото богатство” като рисунките ще бъдат изложени в детските заведения и училищата по места.

„Месец на здравето” се организира с цел да се фокусира вниманието на гражданите към здравословните проблеми и към тяхната превенцията. Кампанията е насочена главно към децата, за да се възпита у тях здравна култура.

                        

В училищата и детските заведения на територията на община Поморие ще се проведат следните мероприятия:

 

  • В ПГ „Алеко Константинов” и СОУ „Иван Вазов” гр. Поморие  – семинар за превенция на зависимостите под мотото „Предай нататък” с ученици 9-12 клас.
  • В СОУ „Иван Вазов” гр. Поморие  – беседи на тема: „Десет правила за здравословно хранене”, „Затлъстяване в детската възраст”, „Всичко за пубертета”, „Остеопороза и рецепти за здрави кости” .
  • В ОУ ”Христо Ботев” гр. Поморие – дискусии, беседи и разговори, посветени на здравословния начин на живот и деня на здравето.

Участие на ученици от ІV до VІІ клас в областното състезание за оказване на първа помощ, организирано от БЧК.

  • В ОУ ”Паисий Хилендарски” гр. Каблешково – беседа на тема: „Ранното полово развитие и превенция на ранните бракове”.
  • В ОУ ”Христо Ботев” с. Бата:

–         на 16.04.2013 г. презентация „Здравословно хранене” – 1-2 клас;

–         на 10.04.2013 г. –  в V клас – Здравна беседа на тема: „Здравословен начин на живот. Рационално хранене;

–         на 18.04.2013 г. – в VІІІ клас – Здравна беседа „Как да се предпазим от хепатит”;

–         на 22.04.2013 г. –  в VІ клас – Здравна беседа „Здравословно хранене”;

–         на 30.04.2013 г. –  в VІІ клас – Здравна беседа „ Вредата от алкохола, никотина и дрогата”;

–         на 30.04.2013 г. – Празник на плодовете и зеленчуците „Растем здрави и силни”  с учениците от начален етап.

  •  В ОУ ”Хр.Ботев” с. Горица – беседи на тема: „Здравословни навици на хранене”- 2-4 клас; „Рискове за здравето при употреба на алкохол и наркотици” – 5-8 клас; ”Болести, предавани по полов път” – 7-8 клас; изработване на информационно табло ”Замърсяване на околната среда и влиянието върху човека”.
  • В ОУ ”Г.С.Раковски” с. Гълъбец – разговор-дискусия на тема: „Плодовете и зеленчуците – извор на здраве” – 1-4 клас; ”Здравословно хранене” – 5-6 клас; „Ранното полово развитие и превенция на ранните бракове” – 7-8 клас; изработване на здравни табла: ”Здравей здраве” и „Веселите плодчета и зеленчуци”.
    • В ОУ ”Хр.Ботев”- гр. Ахелой  презентация за учениците 3-5клас  на тема ”Започни да плуваш”.
    • В ОУ ”Св.Св.Кирил и Методий” с. Порой – презентации на тема: ”Здрав дух в здраво тяло” – 1-4 клас и „Спорт и здраве” – 5-8 клас.
    • В ОДЗ „Детелина” гр. Поморие – театрален спектакъл ”Здрави зъбки” за всички деца на 16.04.2013г.; викторина на тема ”Полезни и здравословни храни” – подготвителна група – 19 април; беседа на тема ”Чистота и здраве” на 4 и 5 април с 2 и 3 група.
    • В ОДЗ „Радост” гр. Каблешково – „Празник на здравето” – първа група; беседи на тема: „Запознаване с професията на лекаря и медицинската сестра” – подготвителна група; ”Лична, битова и обществена хигиена” – трета група; „Грижи за детските зъбки” – втора група; Повече грижи за ръцете на децата” – първа група; спектакъл „Пътя на червената капчица”.
    • В ЦДГ „Веселушко” гр. Поморие – поход до музея на солта с подготвителната група; ”На гости при зъболекаря” – посещение при стоматолог;

–         на 12.04.2013г. , от 16.00 часа  „Планетата Земя – наш дом”, в читалище „Светлина”;

 

–         на 26.04.2013г. „Здрави Зъбки” – празник в  читалище „Светлина”;

”Отпадъците могат да бъдат полезни” – изложба на предмети от отпадъчни материали – последната седмица на април.

  • В Център за обществена подкрепа гр. Поморие

–         на 05.04.2013 г. – спортен празник на игрището кв.”Св.Георги” /до клуба на пенсионера/.

  • В СУПЦ с. Бата – „Движете се за здраве и сила” – спортен празник;

–         на 23.04.2013г. ”Здравословно хранене” – беседа и демонстрация на учениците по специалност „готварство”;

–         на 17.04.2013г. „Животът е безценен, не го заменяй с дрога” – дискусия с ученици и учители ;

–         на 10.04.2013г. „Безопасен секс” – дискусия с медицинско лице.

 

 Пресцентър Община Поморие

1 коментар

  1. болен здрав носи

    Какви беседи какви пет лева.Вижте болницата в какво плачевно състояние е.Не само външно но и останаха много некадърници които си вземат заплатките и нехаят за пациентите.