EVN България започва изпълнение на заповед от Електроенергийния системен оператор за периодични ограничения на енергия от ВЕИ

EVN България започна изпълнение на заповед от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за периодични ограничения на енергия от ВЕИ в Югоизточна България.

Действията на EVN България следват оперативно разпореждане от страна на Централно диспечерско управление на ЕСО. Мярката се налага с цел поддържане на баланс между производство и потребление на електроенергия в страната.

 

В тази връзка, следвайки разпореждането от ЕСО, EVN България започна дейности по временни ограничения на произведената електроенергия от ВЕИ (възобновяеми енергийни източници), присъединени към електроразпределителната мрежа в Югоизточна България.

Ограничителната мярка стартира от 10:00 ч. на 4 април 2013 г., като поетапно и временно ще бъдат изключвани 40% от общо инсталираните ВЕИ-мощности, присъединени към мрежата на дружеството. Ограниченията ще се извършват пропорционално по определен часови график, кaто ще продължат до 17:00 ч. на 4 април 2013 г. При последващо разпореждане от страна на ЕСО за промяна или продължаване на ограничителния режим, EVN България е в готовност да продължи с прилагането на тези действия, целящи запазването на равновесието в цялата електроенергийна система на България.

 

EVN България е предприела мерки за информация до ВЕИ производители относно изпъленението на оперативното разпореждане от ЕСО.