1/3 от българските строителни работници в Израел са от Бургаски регион

1/3 от българските строителни работници, наети по трудов договор за работа в Израел, са от Бургаски регион. Това заяви Н. Пр. Шаул Камиса- Раз, посланик на държавата Израел у нас по време на информационен ден, на който бяха представени възможностите за работа там на наши кофражисти, арматуристи и специалисти по поставяне на керамична облицовка на стени и подове.

Дипломатът обеща, че ще насочи усилията си  квотата от 3000 работници да бъде увеличена с още 3000.

Месечното възнаграждение по договор в Израел възлиза на около 2000 щ.д.

75% от кандидатите, преминали успешно практическите изпити, заминават за работа в Израел, обясни Камелия Лозанова, изп. директор на Агенцията по заетостта.

„Израел има остра нужда от строителни работници, а в същото време икономическата криза влияе негативно и върху безработицата в България. С този проект ще сме си взаимно полезни“, заяви още Н. Пр. Шаул Камиса-Раз. Според него спогодбата между правителствата на България и Израел за посредничество и временна заетост на гражданите  на двете държави, дава възможност на хора без работа да си осигурят легални и високи доходи и да повишат стандарта си на живот.

„Проектът е важен за града, тъй като преди 5 години Южното Черноморие беше обект на изключително голям интерес от инвеститори, което предизвика строителен бум. За съжаление, кризата рефлектира чувствително именно на заетите в този сектор  и  те останаха без работа. Сега, благодарение на тази спогодба, безработните строителни работници имат   възможност отново да си осигурят добре заплатена работа“, заяви в приветственото си слово кметът на община Бургас Димитър Николов.

Информационният ден се организира от Министерството на труда и социалната политика, Агенцията по заетостта, Посолството на Израел в България, ПИБА- Израелската служба за заетост, Община Бургас и неправителствените организации „Joint“  и „Sela“ .