„Черноморско злато” – Поморие спечели Бъчвата на Винария 2013

„Черноморско злато” – Поморие прибави 14-и Златен Ритон в колекцията си от винени Оскари и „Бъчвата на НЛВК” за най-много награди на Международния конкурс за вина и спиртни напитки на изложението „Винария 2013”. „Златен Ритон” спечели ексклузивното „Избата Поморие 2007 Каберне Совиньон”, което поради големия интерес вече е почти изчерпано на пазара. Реколта 2009 се очаква през ноември тази година.

 

Още с дебюта си новата серия супер-вина „Salty Hills” („Солените хълмове”) завоюва златни медали и при червените, и при белите вина. Успехът на серията се дължи на специалната технология на микровинарството, в която през последните години поморийската винарна фокусира големи инвестиции за производство на висококачествени вина в лимитирани серии.

 

Винарната избра специален стикер с образа на малкото зрънце Фаворито, за да отличи продуктите на микровинарната си и да гарантира на ценителите, че всяка бутилка вино с този стикер е създадена изцяло по технологията микровинарство.

 

С многочислените си награди на „Винария 2013” екипът на „Черноморско злато” за пореден път дава своя принос за утвърждаване на родното винопроизводство на българския и на международните пазари.

Микровинарството е единствена по рода си технология на винопроизводство, при която всеки един от процесите се извършва ръчно. Гроздето се бере на ръка, избират се най-добрите чепки и се транспортират в малки касетки до микровинарната на „Черноморско злато” – Поморие. Така подбраните чепки преминават втора селекция и най-добрите зърна се подбират отново от умелите ръце на жените, работещи във винарната. Друга особеност на микровинарството е, че виното ферментира в малки съдове и е под постоянното наблюдение на технолозите на „Черноморско злато” – Поморие.