Еврокомисията за енергийния ни сектор ще бъде в България в края на арил

Експертната мисия на Еврокомисията за енергийния ни сектор ще бъде в България в края на арил и ще приключи с препоръки, включително и за формирането на цените на газа и електроенергията. Това съобщи Марлене Холцнер, говорителка на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.
У нас ще дойде малка група експерти, която ще направи преглед на енергийния ни пазар като цяло, включително как се формират цените на природния газ и електричеството и доколко независим е енергийният ни регулатор. Експертите, по думите на Марлене Холцнер, ще проведат широки дискусии с различни институции, министри и специалисти, след което ще дадат препоръки какви краткосрочни мерки може да предприеме България с цел подобряване на енергийния си пазар.
Марлене Холцвер подчерта, че обикновено Еврокомисията не изпраща подобни мисии в страните-членки, защото няма такива правомощия, но тази е била поискана от служебното правителство у нас. Тя очаква мисията да е еднократна, а не част от по-дълъг процес.
Говорителката на енергийния комисар каза още, че тази мисия и наказателната процедура срещу България са две съвсем отделни неща и че процедурата, с която Комисията поиска от Европейския съд да ни наложи висока дневна глоба заради нелиберализирания енергиен пазар, продължава.
Марлене Холцнер не коментира искането на служебния премиер Марин Райков за нова оценка дали проектът “Южен поток” съответства на европейското законодателство, но съобщи, че самата Еврокомисия в момента проверява това и скоро ще има мнение по въпроса.