Среща на партньорите по проект MC-SALT Екологично управление и консервация в Средиземноморски солници и крайбрежни лагуни

Срещата ще бъде разгърната като международен семинар за обмяна на опит и добри практики за разумното управление на влажни зони. На събитието са добре дошли всички заинтересовани страни, за да споделят своите впечатления и да осъществят контакти с експерти от няколко европейски държави.

Срещата се провежда от 15 – 17 април, 2013 г. в Посетителския център на Поморийско езеро в гр. Поморие. Домакин на срещата ще бъде Сдружение „Зелени Балкани”, което е българският партньор по проекта.

Участие в събитието ще вземат и всички остнали партньори, а именно: Регионален природен парк «Делтата на р. По – Емилия Романя» (Италия), Регионален природен парк «Молентарджиус – Солници» (Италия), Регионален природен парк «Камарг» (Франция), Биологична станция «Тур дьо Валат» (Франция) и компания CSME, част от «Сален груп» (Франция). Партньорите ще представят напредъка на своите дейности по проекта и в допълнение ще направят презентации за ползите за местните общности от опазването природните екосистеми и биологичното разнообразие.

Допълнителна информация:

Основната цел на проекта е опазването и достигането на благоприятно природозащитно състояние в 10 защитени зони от европейската екологиччна мрежа Натура 2000 разположени в Италия, Франция и България. Типовете местообитанията, за които ще се прилагат мерки за опазване включват 1150* Крайбрежни лагуни; 1310 Salicornia и други едногодишни растения колонизиращи тинести и пясъчни терени; 1410 Средиземноморски солени ливади (Juncetalia maritimi); 1510* Средиземноморски солени степи (Limonietalia) и др. Целевите видове птици са: белоока потапница (Aythya nyroca); морски дъждосвирец (Charadrius alexandrinus); кокилобегач (Himantopus himantopus); фламинго (Phoenicopterus roseus); саблеклюн (Recurvirostra avosetta); белочела, речна и гривеста рибарки (Sterna albifrons, Sterna hirundo, Sterna sandvicensis); бял ангъч (Tadorna tadorna) и др. Подцелите на проекта са: разработване на модел за управление на солници; изготвяне на насоки за намаляване безпокойството от гларуси (Larus michahellis) върху наземногнездещи водолюбиви птици; подобряване на екотуристическата инфраструктура и намаляване на потенциалното безпокойство; разработване и утвърждаване на план за управление за ЗЗ „Солници Червия” (Италия) IT4070007.

Дейностите на „Зелени Балкани” ще са насочени към реализиране на заложените в изготвения „Интегриран план за управление на Поморийско езеро” мероприятия за подобряване условията за гнездене на защитени видове птици и подобряване състоянието на дюните и специфичната растителност по тях чрез премахване на инвазивните растителни видове аморфа (Amorpha fruticosa), спарциум (Spartium junceum) и др.

Проект LIFE10 NAT/IT/256 MC-SALT „Екологично управление и консервация в Средиземноморски солници и крайбрежни лагуни”, се осъществява с подкрепата на финансовия инструмент LIFE на Европейската Общност.

Продължителността на проекта е от 1 октомври 2011 г. до 31 март 2016 г.
Общия бюджет на проекта е 4 949 869 евро, от които ЕК съфинансира 2 395 663 евро.