Пътуващото студио за ситопечат отвори вратите си

Вчера бе даден старт на тридневния уъркшоп, чиято цел е да запознае бургазлии с техниката на ситопечата. Лекцията бе водена от Валери Гюров и Йенс Бесер от сдружение „Трансформатори“. Те са създатели на  „Пътуващо студио за ситопечат“, чиято цел е обикаляйки из градовете на България, да запознае местните любители на изкуството с тази все още малко известна техника.

„Не е никак скъпо да се работи със ситопечат. При добро желание и основни познания в тази област, всеки би могъл да си набави необходимите материали и да твори“, каза по време на лекцията архитектът Валери Гюров. Той сподели своята надежда, че пътуващата работилница ще накара усвоилите новата техника да се кооперират и да усъвършенстват своите знания, а защо не и да ги предават на други. Освен теоретично, присъстващите бяха запознати съвсем отблизо с всеки един детайл, необходим за ситопечатането. Публиката се докосна до материали като емулсия, ситомрежа, ракел, ливник, които са само част от аксесроарите, необходими, за да се печата.

Авторските произведения, сътворени в рамките на гостуващата работилница, ще бъдат изложени на 19 април в Tea House „Чай във фабриката“ на пл. “Тройката” 4.

В сряда и четвъртък уъркшопът продължава своята работа във вече познатата на бургазлии Графична база. Тя бе обновена по проект на Община Бургас “Завръщане в Бургас: минало, настояще и бъдеще”/ № BG161PO001/1.1-10/2010/004 по ОПРР/, а за пръв път отвори вратите си за широката публика на фестивала за иновативно изкуство „Включи града“. Така Бургас се сдоби с още едно пространство, където границата между публика и изкуство не съществува.

Идеята за пътуващо ателие за ситопечат е съвместна инициатива на “Гьоте институт” и сдружение „Трансформатори“. Възможността бургазлии да се срещнат с нея ни дава група „Хамалогика“ със съдействието на Община Бургас, която осигурява домакинството на Графичната база.