Бургас и Поморие отличиха Пролетните културни салони на „Гранд хотел Поморие”

hankova1

Дружеството на бургаските художници благодари на организаторите за подкрепата към творците

„Гранд хотел Поморие”, който е организатор  на Пролетни културни салони за съвременно изкуство,  получи  признание от Община Поморие, Община Бургас и Дружеството на бургаските художници. Причината е, че създава  форум  за обмен на информация между  творци от различни направления.

Това стана снощи, когато  известни художници, скулптори и документалисти се събраха в „Гранд хотел Поморие” за  закриването на Пролетни  културни салони, което по традиция стана с изложба на картини и пластики.  Тя показа творбите на над 25 български и международни автори.

Община Поморие награди с почетен плакет и грамота „Гранд хотел Поморие” за цялостен принос в развитието на туризма и културния живот на общината. Отличията бяха връчени на изпълнителния директор на хотела Бисерка Хънкова от зам.-кмета по финанси Янчо Илиев.

hankova3

Кметът на Бургас Димитър Николов изпрати поздравителен адрес до Румен Драганов – председател на борда  на директорите на „Гранд хотел Поморие” и Бисерка Хънкова, както и картина, която да попълни колекцията на хотела. Митко Иванов – председател на Дружеството на бургаските художници изказа искрена благодарност за подкрепата, която хотелът оказва на творците в Бургас. „Благодарение на Вашето ръководство той се превърна в културен център, който целогодишно запознава хиляди туристи с модерното изкуство”, каза Иванов, който в знак на благодарност връчи на Бисерка Хънкова графика на Красимир Зинин. Ръководството на хотела бе поздравено  и  от посланика на Индонезия  Н. Пр. Бунян Саптомо, който каза, че за него е чест да присъства на събитието и да запознае жителите на Бургас и Поморие с красотите на Индонезия. Сред специалните гости бе и зам.-областният управител на Област Бургас Севдалина Турманова.

Културните салони се провеждат за шести пореден път с партньорството на Община Поморие, Община Бургас  и БТА.

Според Румен Драганов с изложбата се  дава старт на летния туристически сезон, а изкуството освен всичко друго е и  стимул туристите да избират  хотелите по Черноморието.

hankova2

„Щастлива съм, че културните салони се превръщат в традиция със силно участие на български и чужди автори.  Мисля, че изложбата, която видяхме тази вечер е едно от големите събития в странат в тази област. Гордея се, че „Гранд хотел Поморие” се превръща в хотела с най-богатата колекция от творби на наши автори  художници и скулптори”, каза Бисерка Хънкова. Тя сподели, че през септември, когато ще се проведат Есенните културни салони,  на публиката ще бъдат показани отново творби на български и международни автори, но този път акцентът ще е изцяло върху видеоарта.

Сред творците на гала вечерта бяха и художникът Стефан Божков, който по-рано представи свои литографии, журналистът Георги Тошев, художникът и скулптор проф. Светозар Бенчев.

Кулминацията на вечерта дойде с отриването на 3-метрова скулптура на символа на дълголетието, наречена „Обект X”, която посреща гостите в Лятната градина. Неин автор е проф. Светозар Бенчев.  За няколко минути порцелановата скулптура,  с форма на патладжан, събра десетки желаещи да се снимат пред нея.

„Патладжанът е символ на дълголетието. Избрах него,  защото  поставен в един балнеосанатариум допълнително подсилва целия ефект на  хотела. Патладжанът не е просто това, което виждаме, той е е намигване към посетителя, затова съм го нарекъл „Обект Х”, каза Бенчев. Негово е и пространственото оформление на изложбата, която бе представена в спортната зала на „Гранд хотел Поморие”.

„ Тя може да се опише с една дума – изящество.  Представя  много силни творби, които могат да стоят достойно във всяка европейска галерия”, каза Митко Иванов от Дружеството на бургаските художници.

В продължение на почти седмица публиката в Бургас и Поморие успя да се докосне до модерното изкуство и да се срещне с известни автори от България и чужбина. Културните салони продължават и през есента, когато посетителите  ще бъдат  потопени  в магията на видеоарта.