Христо Монов: Здравно осигуряване от държавата на неработещите майки на деца с увреждания

Среща в Поморие с учители, социални работници и представители на неправителствени организации.
Среща в Поморие с учители, социални работници и представители на неправителствени организации.

Майките на деца с увреждания да бъдат осигурявани здравно от държавата, ако не работят, такъв ангажимент пое на среща с избиратели в Поморие Христо Монов – втори в листата на Коалиция за България във ІІ-ри МИР Бургас. Той и колегите му от листата Ива Кусева,  Кремена Лалева и Катя Колева обсъдиха с учители, социални работници и представители на неправителствени организации от общината  необходимите спешни мерки за подобряване на качеството на живот, образованието и социалните услуги за децата в общината.

Липсата на целенасочена политика в последните 3.5 години, в които управляваше ГЕРБ, доведе до рязко задълбочаване на проблемите на национално и на регионално ниво. ГЕРБ на практика доказаха, че човекът отсъства от цялостната им визия за управление на страната, бяха единодушни присъстващите. Те посочиха като драстични примери двата нескопосани законопроекта  на ГЕРБ – за детето, който изобщо не стигна до пленарна зала и за предучилищно и училищно образование, чието приемане беше осуетено от паническото бягство на Бойко Борисов от властта. Неспособността на ГЕРБ да формулира и провежда политика доведе до драстично задълбочаване на проблемите и нанесе тежък удар върху нормалното развитие на българските деца, заяви Христо Монов.

Кандидат депутатите от Коалиция за България подкрепиха искането на учителите за поемане на 100 процента на пътните разходи на пътуващите учители; връщане на норматива от 8 кв.м. на дете в детската градина ( м.г. ГЕРБ го намали на 4 кв.м.); спиране на тенденцията за прехвърляне на учебен материал от по-горен в по-долен клас и намаляване цените на учебниците за децата от гимназиалната степен, които са непосилни за някои семества.

Христо Монов пое ангажимент още до средата на месец юни да се срещне с кмета на Поморие и да проучи защо вече няколко години се бави изграждането на Дневен център за деца с увреждания при условие, че има 65 деца, регистрирани в ТЕЛК.