Димитър Бойчев: Работим за развитието на бизнеса и търсим баланс в решаването на проблема с пушенето

„Необходимо е да се търси баланс и да не се стига до крайности по въпроса със забраната за тютюнопушенето. Моето категорично мнение е, че всеки човек трябва да има право на избор, но трябва и да се мисли и за развитието и интересите на бизнеса. Чухме обещанията на лидера на БСП Сергей Станишев, който заяви, че върне тютюнопушенето на закрито. Като член на парламентарната комисия за икономическа политика, енергетика и туризъм бях и един от вносителите на поправките в Закона за туризма, с които се целеше разделение на залите за пушачи и непушачи в заведенията. При гласуването в комисията обаче от БСП гласуваха против поправките, с което за пореден път показват, че разчитат само на популистки изказвания по време на кампанията си”. Това заяви областният лидер на ГЕРБ и кандидат за народен представител Димитър Бойчев по време на среща с представители на ресторантьорския бранш в Бургас. На нея присъстваха и останалите кандидати за народните представители от листата на ГЕРБ-Бургас, както и общински съветници от партията.

Димитър Бойчев коментира още, че е напълно възможно да се мисли в посока промени на Закона на туризма, свързани с тютюнопушенето, ако те срещнат силна обществена подкрепа и всички заинтересовани страни се обединят около тази идея. Една от конкретните насоки е повече структури да контролират нарушителите при евентуално връщане на стария режим с разделение на зали на пушачи и непушачи.

Водачът на листата Ивелина Василева коментира, че един от основните акценти в програмата на ГЕРБ е насочена към представителите на малкия и средния бизнес. „От изключително значение е въвеждането на електронното правителство и електронните услуги, които много ще облекчат бизнеса и ще доведе до намаляване на административните срокове, процедури и регулаторни режими. За вас е важно да насочите усилията си към кандидатстване по оперативни програми за развитие на малък и среден бизнес, такава е ОП „Конкурентноспособност”. Безвъзмездно се финансират и дейности, свързани с енергийната ефективност. За следващия програмен период българският бизнес ще бъде подпомогнат с 3 млрд. лв. С осъществяване на мащабните проекти за Морската гара в Бургас и изграждането на спортна зала „Арена” в к-с „Изгрев” ще се даде и сериозен тласък на вашия бранш, ще се разшири териториалния обхват на услугите ви”, сподели Ивелина Василева.

По време на срещата представителите на ресторантьорския бранш в Бургас обсъдиха най-важните за тях проблеми, свързани със социалните осигуровки и с работата на временната общинска комисия по член 56 за преместваеми обекти. Друга тема, която присъстващите дискутираха, бе тази за проверките на заведенията и обектите. Един от предложенията, разработени в програмата на ГЕРБ контролните органи да извършват в един ден всички необходими проверки на обектите. Всички участници в срещата се обединиха около идеята, че подобни срещи за полезни за бизнеса и е важно той да се развива в условия на диалог и прозрачност.