100 години от Балканската война и освобождението на Малко Търново от турско робство

На 28 април 2013 год. от 11.00 часа на площад „Преображение” в гр. Малко Търново ще оживеят лица и събития от паметните години на Балканската война 1912 – 1913. Ще се възпроизведат част от моментите, случили се на 9 и 10 октомври 1912 година  с оттеглянето на турския военен гарнизон от Малко Търново в посока към Лозенград и посрещането на първите части от българската войска. Ще бъде пресъздадено подписването на Акта за предаване властта от турските на българските власти в Малко Търново. С него се определя свободната територия от Странджанския край и се включва в пределите на Отечеството ни – тогава Царство България.

Тържеството е едно от последните събития, с които от 2012 г. се честват 100 години от паметната Балканска епопея 1912 – 1913, организирани от Областния инициативен комитет с председател Константин Гребенаров, Областен управител на област Бургас и се организира от Община Малко Търново в лицето на кмета Илиян Янчев.

Тези паметни моменти ще съпреживеем, с чувство на гордост и преклонение към всички знайни и незнайни защитници на българското.

Възстановката ще се проведе под режисурата и с личното участие на актьора Юрий Ангелов, професионални и самодейни актьори от област Бургас, ученици и жители на странджанската община.

След възстановката ще бъдат изпълнени пролетни игри Филеци – странджанска обредност, изпълнявана по време на Великите пости. В тях се включват пет поколения малкотърновци, а ритуала е колоритен и атрактивен.